„Lélegezzétek be ti a formaldehidet!” – munkabeszüntetéssel fenyegetnek a kórbonctani dolgozók

Rostás Szabolcs 2018. április 19., 12:58

Utcára vonultak csütörtökön Kolozsváron az egészségügyi intézmények kórbonctani részlegeinek dolgozói, általános sztrájkot helyezve kilátásba bérpótlékuk lefaragása, fizetésük csökkenése miatt.

Fotó: Rostás Szabolcs

Az ország számos más egészségügyi intézményeihez hasonlóan – az elmúlt napokban Bukaresttől Craiováig, Nagyszebentől Jászvásárig tucatnyi nagyvárosban tiltakozott az ágazatban dolgozó kisegítő személyzet – a patológiai intézetek alkalmazottai is amiatt tiltakoznak, hogy a kormány illetékeseinek állításával szemben nemhogy nem nőtt a javadalmazásuk, hanem éppenséggel csökkent.

{K1}

Ráadásul a kórbonctani intézetek dolgozóit kétszeresen is sújtották a kormány adó- és bérpolitikai intézkedései. Paula Zamfir, a kolozsvári gasztroenterológiai és hepatológiai intézet kórbonctani részlegének asszisztense lapunknak elmondta, súlyos diszkriminációként élik meg, hogy januárban amiatt csökkent a fizetésük, mert bár az év elejétől immár teljes mértékben a munkavállalót terhelik a társadalom- és egészségbiztosítási járulékok, az ő bruttó bérüket nem emelték.

Ezen túlmenően az új bérezési törvény előírásai alapján harminc százalékban maximálták a bérpótlékokat, ami jelentős bércsökkenést eredményezett esetükben.

A csütörtökön a Kolozs megyei prefektúra elé vonult mintegy hetven, kolozsvári, zilahi és nagyszebeni kórbonctani dolgozó arra panaszkodott, hogy végzettségük függvényében 300 és 1200 lej közötti összeggel kaptak kevesebbet márciusban az előző hónaphoz képest. A bérlefaragás ráadásul leginkább a felsőfokú végzetteket sújtotta. A védőmaszkban tiltakozó patológiai alkalmazottak többek között „Ne hazudozzatok, csökkent a fizetésünk!” „Pótlékplafonálás=diszkriminálás”, „Lélegezzétek be ti a formaldehidet” szöveggel ellátott transzparenseket emeltek a magasba.

Fotó: Rostás Szabolcs

A tiltakozók elmondták, bármilyen mértékben is korszerűsítenék a kórházakat, laboratóriumokat, az ő munkakörülményeik rendkívül veszélyesek maradnak a naponta belélegzett formaldehid, a vegyi anyagok és a fertőzés magas kockázata miatt. „Egyesek luxusalkalmazottaknak állítottak be bennünket. Arra kérek mindenkit, látogasson el a Kolozs megyei sürgősségi kórház patológiai részlegére, és győződjön meg az ottani ún. Luxuskörülményekről. Ha valaki azt meri állítani, hogy nem érdemli meg az eddigi fizetését például az a gondozó, aki naponta többször felmossa a vértől a csempét, az egyszerűen inkompetens” – jelentette ki Laura Cuibus asszisztens. Elmondta, a jelenlegi kormányzat miatt annak a dolgozói kategóriának a javadalmazása csökkent, amely holttestek boncolásában segédkezik, naponta ki van téve a mérgező és rákkeltő hatású vegyi anyagoknak, szakmai betegségeknek.

A kórbonctani dolgozók közölték: ha nem rendeződik a bérezésük körüli anomália, beszüntetik a munkát, és akkor az onkológusok, sebészek, orvosszakértők, törvényszéki orvosok is képtelenek lesznek elvégezni a munkájukat. Egyébként a csütörtöki megmozduláson részt vett Anamaria Fiț kolozsvári patológus szakorvos is, szolidaritását fejezve ki a kisegítő személyzethez tartozó munkatársaival. Elmondta, ez csapatmunka, és a kórbonctani intézetek asszisztensei, a műszaki személyzet dolgozói nélkül nem tudná ellátni feladatát.

Munkabeszüntetéssel fenyegetőznek egyébként a kolozsvári Niculae Stăncioiu Szívkórház dolgozói is, akik szerdai megmozdulásukhoz hasonlóan csütörtökön is az intézet udvarán tiltakoztak bérük lefaragása miatt. Florin Crişan, az intézmény menedzsere az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a dolgozók elégedetlensége jogos, ugyanis az asszisztensek és ápolók fizetése csökkent a kormányzati intézkedések nyomán. Az elmúlt napokban a Kolozs megyei sürgősségi kórház, valamint a gasztroenterológiai és hepatológiai intézet dolgozói is elégedetlenségüknek adtak hangot a bérpótlékok maximálása, fizetésük csökkenése miatt.