A legsikeresebb színházi produkciók láthatók a szatmárnémeti Mafeszten

Kiss Judit 2018. április 19., 15:03

Ötnapos szemlét szervez Szatmárnémetiben a tavaly megalakult romániai magyar színházi szövetség, a Maszín. A szervezet mind az öt tagszínháza részt vesz a csütörtöktől hétfőig tartó rendezvénysorozaton.

Fotó: Mohácsi László Árpád

Szatmárnémetiben tartja első színházi fesztiválját csütörtöktől hétfőig a 2017-ben alapított romániai magyar színházi szövetség, a Maszín – közölte a szervezet. A Mafeszt elnevezésű szemlén

a szervező szatmári Harag György Társulaton kívül jelen lesz a többi tagszínház: a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház is.

A Mafeszt tervezett programjában délelőttönként színészmesterség-képzések szerepelnek, délután a részt vevő társulatok legsikeresebb előadásaikat mutatják be, majd az esti órákban színész-zenakarok koncertje teszi színessé a programot. A szemlén az összes tagszínház szerepel egy vagy több előadással, a fesztivál nulladik, érkező napján a szatmári Északi Színház román társulata mutatkozik be a Consiliu de familie című produkcióval.

A Mafeszt idején a színészeknek a neves szerb rendező, Kokan Mladenovic tart workshopot, a Brighella Bábtagozat szervezésében pedig Szabó Attila magyaroszági író, rendező és bohócdoktor képzi majd a bábtársulatok tagjait.

A fesztiválon többek közt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a társulat Brighella Bábtagozata, a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata és táncegyüttese, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és bábtagozata, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Aradi Kamaraszínház lép fel. A részletes program a szatmári társulat honlapján, a Harag.eu-n olvasható.

A tavaly júniusban megalakult erdélyi magyar színházi szövetség indulásakor közölte, fő céljuk a szakmai keretek biztosítása, közös tervek megvalósítása, információcsere, tanácsadás, valamint közös színházi találkozók szervezése.

A szövetség megalapítását öt erdélyi magyar színház képviselője kezdeményezte: Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója, Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója, Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója és Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója.

A szövetség legfontosabb célja a színházak művész személyzetének támogatása, a közös érdekek képviselete, szakmai együttműködések lebonyolítása, közös események szervezése, fiatal, pályakezdők, illetve idős művészek támogatása.

A szövetség nem fedi le a teljes erdélyi színházi szakmát, egyelőre az öt alapító színház tagja a szövetségnek, azonban a tagok nyitottak más professzionális színházi intézmények és társulatok előtt.