Szülővárosában, Marosvásárhelyen állítják ki Bartis Attila fotográfiáit

Krónika 2018. április 19., 08:52

Bartis Attila marosvásárhelyi születésű, Magyarországon élő író, fotográfus képeiből nyílik tárlat április 23-án a vásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Fotó: Facebook/Bartis Attila

Mint az esemény Facebook-oldalán olvasható, Bartis Attila eddigi legnagyobb, klasszikus méretű fotóalbuma, A szigeteken idén márciusban a Magvető Kiadónál jelent meg, a képeket a budapesti Mai Manó Házban is kiállították.

A marosvásárhelyi tárlatot – amely szeptember 1-ig látogatható – hétfőn 6 órától Kemény István magyarországi író nyitja meg, előad Bogdán Zsolt kolozsvári színművész.

A könyvben szereplő fotográfiák 2014 és 2017 között készültek, többnyire Jáván, Yogyakarta környékén. „Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentál, hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írja a képekről Petrányi Zsolt művészettörténész.

A magyar és angol nyelvű album fényképeihez Katharina Narbutovič irodalmár, Petrányi Zsolt és Szűcs Attila képzőművész írt értelmező szövegeket.

E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredéke. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság.

Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő. Nincs a képeknek semmi festményszerűsége, mégis ott érezzük a háttérben Giorgio de Chirico és Caspar David Friedrich rejtélyességét, melankóliáját. Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák. Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, akárcsak Bartis prózájában” – írta Kemény István.

A József Attila- és Márai Sándor-díjas Bartis Attilát március 15-én Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Budapesten.