Unitárius templomok újulnak meg Kolozs megyében

Krónika 2018. április 18., 16:19

Európai uniós támogatással újul meg két Kolozs megyei unitárius templom, Várfalva és Bágyon középkori templomainak korszerűsítése 2020-ra fejeződhet be.

Várfalva unitárius temploma Fotó: Kolozs megyei RMDSZ

A B kategóriás műemlékként nyilvántartott templomok felújítására 500 ezer eurós finanszírozást kapott a két egyházközség – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. A közlemény szerint a munkálatok a héten kezdődtek el, a támogatásra alkalmasnak ítélt pályázatokat még 2015 decemberében nyújtották be.

Barabás Zsolt, a várfalvi unitárius egyházközség lelkésze elmondta, hogy a beruházás keretében a templom külsejét és belsejét egyaránt felújítják, de a templomkertet és a templomot körülvevő várfalat is restaurálják.

Kifejtette, az uniós pályázat a templomtorony, a tetőzet és a belső bútorzat felújítására is kiterjed, de a kő és fa díszítőelemek, illetve az orgona restaurálására is sor kerül.

Ugyanakkor a padfűtéses rendszert és új villanyhálózatot is beszerelnek az istenházába, tette hozzá a lelkész, aki azt reméli, 2020-ra sikerül befejezni a nagy volumenű munkát. Várfalva unitárius temploma 1300 körül épült román stílusban, majd gótikus stílusban átépítették.

A Tordától tíz kilométerre található, Várfalva községhez tartozó Bágyon falu temploma szintén uniós támogatással újul meg, miután az elmúlt évben sor került az ezt megelőző régészeti feltárásra.

Bágyon unitárius temploma Fotó: Kolozs megyei RMDSZ

Fekete Béla, a bágyoni unitárius egyházközség lelkésze szerint két év alatt megvalósul a beruházás. Mărginean János, Várfalva RMDSZ-es polgármestere hangsúlyozta, a község vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy határidőre elkészüljenek a munkálatokkal, és segítségéről biztosította a híveket. Elmondta, bár a felújított templomok átadásának határideje eredetileg 2019 volt, a szükséges engedélyek beszerzésének elhúzódása miatt ezt kitolták 2020-ig.