Tőkés László: a migráció nem tekinthető alapvető emberi jognak

Krónika 2018. április 18., 13:43

Tőkés László szerint nem lehet szabad utat engedni a migrációnak, ezért az EP-képviselő arra kérte az Európai Parlamentet, hogy „opportunista módon ne támogassa az ENSZ migrációs paktumtervezetét”.

Fotó: Mohácsi László Árpád

A Fidesz erdélyi EP-képviselője is hozzászólt ahhoz a vitához, amelyet strasbourgi ülésszaka keretében kedden rendezett az Európai Parlament, állásfoglalási indítványt terjesztve elő az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról, illetve a menekültekről szóló globális megállapodásának támogatása céljából.

Tőkés László emlékeztetett, hogy az ENSZ migrációs dokumentumtervezete egészében véve pozitív jelenségként értékeli a globális méreteket öltött népvándorlást, melyet ösztönözni és szervezni kíván. Ezzel szemben Magyarország rossz és veszélyes folyamatnak ítéli a migrációt, melyet a budapesti kormány szerint korlátozni, sőt feltartóztatni kell.

Manfred Webert, az EP néppárti frakcióvezetőjét idézve az EP-képviselő arra figyelmeztetett: Európa biztonsága érdekében, illetve a terrorveszély miatt a migrációs válság nem átmeneti krízis, hanem hosszan tartó kihívás mindnyájunk számára.

Ezeket szem előtt tartva, ugyanakkor a globális együttműködés fontosságát nem tagadva Tőkés arra felkérte az Európai Parlamentet, hogy „opportunista módon ne támogassa az ENSZ migrációs paktumtervezetét”. „Azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy az Unió a migrációellenes álláspontja miatt bélyegezze meg és büntesse Magyarországot és szövetségeseit. Nem engedhetünk szabad utat a migrációnak. A migráció nem tekinthető alapvető emberi jognak. Tiszteletben kell tartani a nemzeteknek az ENSZ alapokmánya által biztosított önrendelkezési jogát, valamint tagállami szuverenitását!” – szögezte le Strasbourgban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Vitazáró beszédében Federica Mogherini külügyi főképviselő föltétlen támogatásáról biztosította az ENSZ megállapodástervezetét, kijelentve, hogy a nemzetközi elvek és szabályok tiszteletben tartására alapozott dokumentum elsőrenden a migránsok emberi jogainak a védelmére épít, amely kérdésről egyáltalán nincsen helye vitának. Tőkés László sajtóirodája szerint az olasz politikus az európai polgárok emberi jogairól, valamint az Unió tagországainak önrendelkezési jogairól és szuverenitásáról nem tett említést.