Megtámadja az alkotmánybíróságon a referendumtörvényt a román elnök

Krónika 2018. április 18., 13:17

Nem hirdetem ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az államelnöki hivatalhoz – közölte szerdán Klaus Johannis államfő. Hozzátette: alkotmányossági kifogást emel a jogszabállyal kapcsolatban.

Fotó: Presidency.ro

A NATO keleti szárnyának államait tömörítő úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9) első parlamenti értekezletének megnyitóján részt vevő államelnök kifejtette: elégedetlen a törvény bizonyos vonatkozásaival, ezért normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

A család meghatározásának módosítására kiírandó népszavazásról az elnök úgy fogalmazott: mivel azt jelentős számú állampolgár kérte, sor fog kerülni erre a referendumra, amennyiben a parlament is annak szükségességéről dönt.

A parlament intézkedéseinek következtében ebben a kérdésben az államfő szerepének csökkentése van folyamatban” – emlékeztetett Johannis.

Mint ismert, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) azt szeretné, hogy mielőbb megrendezhessék a népszavazást a család alkotmányos meghatározásának módosításáról. Az alkotmánymódosító kezdeményezést egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot, a jelenlegi alaptörvényben szereplő házastársak kifejezés helyett. A PSD kezdeményezésére a parlament nemrég úgy módosította a referendumtörvényt, hogy a népszavazás kiírásának időpontjába Klaus Johannis államfő – a PSD politikai ellenfele – ne szólhasson bele.