Johannis a bukaresti kilencek értekezletén: a NATO-tagországok közös biztonsága közös tehervállalással jár együtt

MTI 2018. április 18., 13:07

A biztonság előnyein való osztozás együtt jár a terhek megosztásával is és ezt az egész társadalomnak meg kell értenie – hangoztatta Klaus Johannis román államfő szerdán Bukarestben.

Fotó: Presidency.ro

A román elnök rámutatott: a nemzeti parlamenteknek döntő szerepük van abban, hogy a B9-ek (Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia) méltányosan osszák el a NATO-n belüli feladatokat, hiszen a törvényhozók fogadják el a közös védelem és biztonság költségvetési feltételeit.

Johannis követendő példaként állította a B9-ek elé azt a Romániában megvalósult politikai konszenzust, amely lehetővé tette, hogy az ország teljesítse NATO-tagállami kötelezettségét:

a román államfő kezdeményezésére a parlamenti pártok egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra, hogy bárki is alakítana kormány a következő évtizedben Bukarestben, a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Románia határozottan támogatja a NATO és az Európai Unió közti partnerséget, és ennek további erősödésére számít a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozóján – mondta Johannis. Felidézte: a balti államokat, a visegrádi országokat, valamint Bulgáriát és Romániát tömörítő B9-es formátumot Andrzej Duda lengyel államfővel közösen kezdeményezték 2015-ben, az összefogás szerepét pedig abban látja, hogy

a keleti szárny országai egységesen, összehangoltan és hatékonyan lépjenek fel a térségben a NATO védelmi és elrettentő szerepének megerősítéséért.

Márciusban szintén Bukarestben rendezték meg a B9-ek első védelmi miniszteri értekezletét. A mostani találkozón a tagországok parlamenti küldöttségei mellett részt vesz Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka is. A kezdeményezők még idén újabb államfői szintű egyeztetésének megszervezését tervezik.