Teodorovici: az adófizetők választhatnak a nyugdíjrendszer első és második pillére között

Bálint Eszter 2018. április 18., 08:55

A romániai adófizetők választhatnak a nyugdíjrendszer első és második pillére között – jelentette be kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici

Közölte: a témában még zajlanak a kormányzati egyeztetések. Ismételten azt állította ugyanakkor, hogy az állam is hatékonyan tudja kezelni a rá bízott pénzösszegeket. „Nincs semmi tilalom, semmi sem lehetetlen.

Mert igaz, hogy eddigi gyakorlatával az állam nem bizonyította, hogy jó gazdája lenne a gazdaság több területének. De ez nem jelenti azt, hogy az államot azzal a bélyeggel kellene illetni, hogy nem képes megfelelőképpen kezelni a pénzt, legyen az állami vagy magán”

– fogalmazta meg a pénzügyi tárca vezetője. Arra az újságírói kérdésre, hogy az állami nyugdíjalapba folyósított összegek megfelelő kezelése azt jelenti-e, hogy a magánnyugdíj-pénztárakhoz hasonlóan befektetik a pénzt, Teodorovici közölte, „az államok be szoktak fektetni, akár külföldön is”.

Mintegy reakcióként az elhangzottakra, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora, Florin Cîţu már egyenesen arról beszélt, hogy a szociálliberális kormány a második pillér államosítását tervezi, a vonatkozó sürgősségi rendeletet pedig már a jövő heti kormányülésen elfogadják. Teodorovici azonban cáfolta az ellenzéki politikus kijelentését, és leszögezte, az adófizető polgároknak lehetőségük nyílik majd választani a nyugdíjrendszer első és második pillére között, ennek mechanizmusáról pedig az elkövetkező időszakban fog dönteni a kormány.

Amint arról több ízben is írtunk, már az első PSD–ALDE-kormány beiktatása nyomán olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint a kabinet a kötelező magánnyugdíjalap beszántására készül, hogy az oda befolyt összegek is az állami nyugdíjalapot gazdagítsák, és legyen pénz a megemelt nyugdíjak kifizetésére. A kormány ezt több ízben is cáfolta, ám egy ideje már látható, hogy a második pillér opcionálissá tételére törekszenek.

{K1}