Húsz évvel ezelőtti emberölés megrendelésével gyanúsítják a Magyar Úszószövetség volt elnökét

MTI 2018. április 17., 20:28

Emberölésre felbujtással gyanúsítják Gyárfás Tamás médiavállalkozót, a Magyar Úszószövetség volt vezetőjét Fenyő János médiavállalkozó két évtizeddel ezelőtti meggyilkolásának ügyében.

Gyárfás Tamás
Gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd este az MTI megkeresésére. Az M1 aktuális csatorna esti Híradójában elhangzott: úgy tudják, kezdeményezik Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedd délután a Gyárfás Tamás előállítására vonatkozó MTI-megkeresésre A megalapozott gyanú: felbujtás című közleményben reagált. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van – írták.

A KR NNI Gy. Tamást – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamáshoz – emberölésre való felbujtással gyanúsítja – tették hozzá.

Emlékeztettek: 2017. október 31. óta folytatják a nyomozást a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. A PestiSrácok portál kedden honlapján azt írta: Gyárfás Tamást a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal gyanúsítja, hogy több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a magyar olajmaffia „vezérének, Portik Tamásnak, hogy likvidálja legnagyobb üzleti ellenfelét”, Fenyő Jánost. Az egykori üzletembert, médiacézárt 1998-ban lőtték le saját autójában Budapesten, egy kereszteződésben.

A portál szerint „kőkemény bizonyítékok”, köztük egy hangfelvétel van a rendőrség birtokában. Ezen az – Energol-vezér által készített, tizennégy éves – felvételen Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetése hallható – írta a PestiSrácok. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt kedden közölte honlapján, hogy a rendőrség tovább folytatja a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében, az eljárás célja a korábbi nyomozás során ismeretlenül maradt megbízó személyének megállapítása. Mint felidézték: az eljárás során a nyomozó hatóság március 22-én gyanúsítottként hallgatta ki a jogerős szabadságvesztését töltő 50 éves P. Tamás magyar állampolgárt.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. május 19-én hozta meg másodfokú határozatát, amellyel lényegében helybenhagyta a két évtizeddel ezelőtti, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében a korábbi elsőfokú ítéletet, így jogerőre emelkedett Jozef Rohác életfogytiglani és Portik Tamás 13 éves szabadságvesztés büntetése. Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként kapott 13 évet, mert ő adta az utasítást Jozef Rohácnak Boros József megölésére. A Fenyő-gyilkosság megbízójára az eljárás során nem derült fény, abban az ügyben Portikot nem vádolták meg.