Kiss Judit 2018. április 17., 23:20

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Gyönyörű, tavaszias az időjárás, szerencsére jócskán akadnak hivatalos szabadnapok, a nép pedig kitódul a városból-faluból, hogy friss levegőt szívjon, erdőt, vadvirágot, patakot lásson – közben pedig megállíthatatlanul szemetel. De az is gyakori, hogy nem is a kirándulni vágyók borítják el hulladékkal a környéket, hanem a szemetüktől megszabadulni akarók. Így az építkezési hulladéktól a fröccsentett műanyagig és fémig rengeteg minden ott virít a természetben, amit jó esetben összeszednek a környezetvédők, rosszabb esetben több száz évig ott marad, ahová elhajították.

Enyhén szólva is lehangoló, kiábrándító látványt nyújtanak a gombamód szaporodó, környezetromboló szemétdombok a zöldellő természetben. Amint az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai képviselője mondta nemrég keserűen, felmérni is nehéz, hogy mi mindent hordanak ki az emberek autókkal, szekerekkel a vízpartokra, és bizony nehéz tetten érni az elkövetőket, akiket csak akkor lehet megbírságolni, ha éppen rajtakapják szemétlerakás közben, így persze nem gyakoriak a büntetések.

Bár úgy tűnik, az árral szemben úsznak azok a kezdeményezések, amelyek az irdatlan mennyiségű hulladék felszámolását célozzák, reménykedjünk benne, hogy nem hatástalanok. Ilyen a világszerte immár 48. alkalommal szervezendő Föld napja is, amelynek jegyében Erdély-szerte sok helyen zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve útnak indulnak, akiket zavar a környezetszennyezés, hogy legalább töredékét összeszedjék a mindent beborító hulladéknak. Idén egyébként szavazást indított a Föld Napja Hálózat elnevezésű nemzetközi szervezet arról, hogy mi a legégetőbb probléma a környezetszennyezés terén, mit jelöljenek meg a Föld napja legfontosabb témájául, és nem meglepő módon a mindent beborító műanyagtenger lett a „győztes”.

Bízzunk abban, hogy – bár akárhová nézünk, egyelőre sok hulladékot látunk – a környezetvédő akcióknak, az oktatásban nálunk is egyre gyakrabban helyet kapó, a természetvédelemre irányuló felvilágosító tevékenységeknek van és lesz foganatjuk. Mert világszerte óriási a baj: tengerek, óceánok partjait műanyagáradat mossa, szemétszigetek úsznak a hullámokon, a teherhajókból olaj szivárog, szennyezettek a folyók, és így tovább.

„Nem tudom, idén mennyi kesztyűre és zsákra lesz szükség, mert óriási mennyiségű a szemét. De megpróbáljuk a lehetetlent” – mondta a Csíkban szervezendő szemétgyűjtés kapcsán a szervező. És ez fontos lehet: mindaddig próbálni a lehetetlent, amíg többen lesznek, akiket zavar a környezetszennyezés, mint azok, akiket nem.