Keveslik a Brassó-Budapest vonatjáratok ülőhelyeit a székelyföldi elöljárók – Orbán Viktorhoz fordultak

Krónika 2018. április 17., 19:05

Kedvezőtlenül érintik a Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő székelyföldi utazóközönséget a MÁV menetrend-változtatásai – hívják fel az illetékesek figyelmét a székelyföldi elöljárók. Aláírásokat gyűjtenek a lakossági igények alátámasztására.

Fotó: Pinti Attila

Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök közös felkéréssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Dávid Ilonához, a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) elnökéhez az ügyben.

A megyei elöljárók keddi felkérésükben a lakosság által jelzett problémákra hívják fel az illetékesek figyelmét, miszerint túlzsúfoltak a vonatok, mióta az utazókocsik számát háromra csökkentették. A Hargita megyei önkormányzat sajtóosztályának közleménye szerint

a felkérés írói rámutatnak, hogy a Corona nemzetközi intercity járat naponta csupán két ülőkocsival közlekedik, hiányzik róla a háló- és étkezőkocsi, melyet a nappal közlekedő Hargita járatról is lekapcsoltak.

A kihasználtság már januárban bőven meghaladta a négy kocsit, rengetegen állnak éjszaka, mert nincs helyük, az Erdélyen belül utazók ugyanis csak az ülőhelyes kocsikat vehetik igénybe, esetükben egy plusz ülőkocsi oldhatná meg a problémát, írják lakossági panaszokra hivatkozva a székelyföldi elöljárók. Kifejtik, meggyőződésük, hogy kizárólag minőség révén lehet egy adott szolgáltatást gazdaságossá tenni.

Fotó: Gecse Noémi

Meglátásuk szerint a május 18. és szeptember 28. között tervezett hálókocsi-közlekedés nem elegendő az igények kiszolgálására, ugyanakkor ez a bővítés nem veszi figyelembe a nemzeti és keresztény ünnepek alkalmával növekvő utasszámot, és figyelmen kívül hagyja a székelyföldi egyetemi hallgatók utazási igényeit.

A Corona és a Hargita járat élő kapcsolatot teremt Sepsiszentgyörgy és Budapest, Csíkszereda és Budapest, Marosvásárhely és Budapest között,

hívja fel a figyelmet Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. „Kihasználtságuk az elmúlt években jelentős volt, kényelmes, biztonságos és kiszámítható közlekedési lehetőséget biztosítottak a diákoknak, egyetemistának, üzletembereknek és az utazó közönségnek. Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsa elnökével, Péter Ferenccel, Maros Megye Tanácsa elnökével közösen - Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is egyeztetve – kérjük a magyar kormányt és a magyar állami vasutat, hogy bírálják felül a megvonásokra vonatkozó döntést” - fogalmazott az RMDSZ politikusa.

Látjuk, hogy jelenleg a Corona járat nem tudja kiszolgálni az utazóközönséget, sokszor már Sepsiszentgyörgyön nem lehet ülőhelyet találni.

Szükség van további utazófülkékre és szükség van a hálókocsi szolgáltatásra, biztosítani kell az utazás megfelelő kényelmét” - nyilatkozta Tamás Sándor.

Fotó: MÁV

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint Székelyföld és Maros megye számára is nagyon fontos, hogy közvetlen összeköttetés legyen Budapest és az itteni települések között, hogy minél könnyebben és gyorsabban el lehessen jutni egyik országból a másikba. „Ahhoz azonban, hogy ez a szolgáltatás továbbra is vonzó maradjon, biztosítani kell az utasok számára a kényelmet és az eddigi szolgáltatásokat” - mutatott rá.

Hangsúlyozta: a közvetlen összeköttetésnek a fenntartása nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem nemzeti érdek is.

A székelyföldi elöljárók felajánlották együttműködésüket a Budapest–Székelyföld vasúti kapcsolat fejlesztésére, és felkérték a MÁV Zrt.-t a jelzett gondok mielőbbi orvoslására. Az utazóközönség igényének a megerősítésére támogató aláírásokat is gyűjtenek a lakosság körében, a támogatási ívek napokon belül minden székelyföldi önkormányzatnál elérhetőek lesznek.