Zegrean: az alkotmánybíróság nem kényszerítheti Johannist Kövesi menesztésére

Balogh Levente 2018. április 17., 16:34

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint a taláros testület nem utasíthatja Klaus Johannis államfőt, hogy váltsa le a tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit a kormány panasza nyomán.

Fotó: Ccr.ro

A Digi 24-nek nyilatkozva kedden rámutatott: ezt a konfliktust az érintett intézményeknek kell megoldaniuk. Zegrean szerint az ügy Johannis hétfő esti bejelentésével lezárult, szerinte ugyanis

nincs értelme, hogy a kormány alkotmánybírósághoz forduljon,

miután az igazságügy-miniszter által felsorolt, Kövesi menesztésének szükségességét alátámasztó érvek ellenére a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), amely az igazságszolgáltatás függetlenségének a letéteményese, egyhangúlag a főügyész leváltása ellen foglalt állást.

{K1}

„Legalább egyvalaki mondta volna azt, hogy igen, alapos ok van a menesztésre, de senki nem mondta ezt. Akkor meg milyen visszahívásról beszélünk?" – tette fel a kérdést Zegrean.

Mint arról beszámoltunk, Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint az államfő hatásköre nem terjed ki arra, hogy a DNA tevékenységét minősítse, ezért fordulnak alkotmánybírósághoz, hogy az megállapítsa: alkotmányos természetű konfliktus robbant ki a kormány és az államfő között, miután utóbbi visszautasította az igazságügy-miniszter Kövesi menesztésére vonatkozó javaslatát.

Az elutasítás bejelentését követően egyébként megbeszélésre került sor a két kormánypárt vezetői között. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke előbbi irodájában tanácskozott. Dragnea még Johannis bejelentése előtt közölte:

nem függesztik fel tisztségéből Johannist, ha nem járul hozzá Kövesi visszahívásához.

Az ellenzék ugyanakkor az államfővel ért egyet.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), amelynek Johannis megválasztásáig elnöke volt, közölte, támogatja Johannis döntését. Ionel Dancă szóvivő közleményében hangsúlyozza, „egy normális országban” az igazságügy-miniszter ebben a helyzetben lemondana tisztségéről, ehelyett „Tudorel Toader továbbra is a PSD és az ALDE büntetőügyes vezetői ügyvédjének adja ki magát, és bejelenti a nevükben, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben”. Dancă rámutat, ilyen esetekben kizárólag a kormányfő vagy a parlament két házának elnöke fordulhat a taláros testülethez, az igazságügy-miniszter nem.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is üdvözli Johannis döntését. „Számunkra nem volt kétséges, hogy Klaus Johannis elnök a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács szakembereinek véleményezésére és magyarázataira, valamint a DNA-nak Laura Codruţa Kövesi vezetése alatt a korrupcióellenes harc terén elért eredményeire alapozva elutasítja Tudorel Toader miniszter javaslatát. Korrekt és természetes döntés volt ez, főleg annak fényében, hogy a PSD–ALDE-koalíció az elmúlt másfél évben ostrom alá vette az igazságszolgáltatást" – idézi az USR közleménye Dan Barna pártelnököt.