Súlyos bírságok a radnóti hőerőműnek, bűnvádi eljárás a Maros-szennyezés ügyében

Hírösszefoglaló 2018. április 17., 15:48

Bűnvádi eljárást indított a marosludasi ügyészség a radnóti hőerőműnél történt véletlen olajszennyezés miatt – nyilatkozta kedden Lucian Goga Maros megyei prefektus.

Fotó: Környezetvédelmi őrség

Goga elmondta, a környezetvédelmi őrség 100 000 lejes pénzbírsággal sújtotta a hőerőművet működtető SNGN Romgazt, ugyanakkor a Maros megyei vízügyi igazgatóság 40 000 lejre büntette a vállalatot.

A prefektus nehezményezte, hogy nem elsőként szerzett tudomást a balesetről, ahogy az ilyen esetben elvárható lett volna, azonban elégedett a hatóságok munkájával.

Hatékonyan megfékezték a sajnálatos szennyezést

– szögezte le az Agepres szerint.

Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség Maros megyei főfelügyelője elmondta, a pénzbírság mellett a felügyelők elrendelték, hogy az olajfolt megfékezésére használt anyagokat és a partszéli iszapot takarítsák el, ugyanis ezek olajmaradékot tartalmaznak. Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a véletlenszerűen kiömlött olajat három nap után teljesen semlegesítették a Marosban.

Számításaink szerint körülbelül egy tonna olaj került a Marosba.

Az első gátnál az olajmennyiség körülbelül 24 százalékát sikerült felfogni, Fehér megyében Tövisnél 30 százalékot, Alkenyéren 30 százalékát, a többit a Hunyad megyei Marosnémeti közelében sikerült felszivattyúzni” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az igazgató.

Bratanovici szerint a vízügyi igazgatóság azért rótt ki 40 000 lejes büntetést a radnóti hőerőműre, mert nem jelentették azonnal a balesetet, egy horgásznak kellett riasztania a hatóságokat.