Továbbadandó történetek az örökségről – erdélyi rendezvények a műemlékek világnapja alkalmából

Kiss Judit 2018. április 17., 15:31

Többek közt Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szovátán és a bonchidai Bánffy-kastélyban is szerveznek rendezvényeket a héten a műemlékek világnapja apropóján, amelyet 1983 óta április 18-án tartanak. A világnappal az épített örökség védelmére, fontosságára hívják fel a figyelmet.

Vezetett séta. A műemlékek világnapja alkalmából a bonchidai Bánffy-kastélyt is megismerhetik az érdeklődők Fotó: Archív

Tematikus városnéző sétákkal, a műemlékekről és védelmükről szóló előadásokkal, nagyszabású szakmai konferenciával hívják fel a figyelmet az épített örökség fontosságára több erdélyi településen is ezen a héten. A Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) és az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezdeményezésére 1983 óta tartják április 18-án a világnapot, amelyhez idén többek közt Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szovátán és Bonchidán is csatlakoznak különböző eseményekkel.

Hogy ne csak a lábuk elé nézzenek a járókelők

„Egyes elméletek szerint az épített örökséghez az emberek kétféleképpen viszonyulnak. Akik a régiségre összpontosítanak, azok nem tartják fontosnak az épületek restaurálását, konzerválását, úgy tekintenek a történelmi korokra, mint a jelen szempontjából irreleváns, távoli időszakokra. A másik viszonyulásmód az épített örökség történelmi értékéhez kapcsolódik: itt hangsúlyos szerepet kap az emlék megőrzése, múltjának megismerése” – mondta el megkeresésünkre Újvári Dorottya művészettörténész, a kolozsvári Korzo Egyesület tagja.

Mint kifejtette, az április 18-ai világnapot annak idején azért kezdeményezték, hogy az örökség megőrzésére hívják fel a figyelmet. „Hátha így nemcsak a lábuk elé fognak nézni a járókelők, hanem feltekintenek és körülnéznek tágabb és szűkebb környezetükben egyaránt.

De persze az épített örökséghez csak akkor fog bárki is kötődni, ha ismeri annak történetét. Ennek a »sztorinak« a továbbadását tartom a legfontosabbnak”

– fogalmazott a szakember. A kincses városban az Újvári Dorottya és más művészettörténészek által működtetett Korzo Egyesület tematikus városnéző sétát szervez szerdán, ezenkívül több, a műemlékeket felfedeztetni kívánó játékkal, így műemlékes szelfizéssel, „félrevezetéssel”, részletkereséssel és színezősökkel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy elevenebb, élőbb kapcsolat alakuljon ki az emberek és a műemlékek között.

A szocmodern szép?! A Györgyfalvi és Mărăști negyed épített öröksége elnevezésű, kétórás tematikus városnéző séta, amely szerdán 17.30-tól várja az érdeklődőket, egy „láthatatlan” örökséget mutat be az arra kíváncsiaknak.

A város történelmi főterén is hajlamosak vagyunk úgy átsétálni, hogy nem nézünk fel a palotákra, hát még a 60-as, 70-es években épült lakónegyedek szürke hasábjaira.

Elmeséljük, miként épült ki Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról” – írták a Korzo Egyesület működtetői.

A művészettörténészek a világnap apropóján ezenkívül a Szelfizz egy műemlékkel! elnevezésű játékra, részletkereső versenyre is várják az érdeklődőket. Részletek a Korzo.org.ro honlapon, valamint az egyesület Facebook-oldalán találhatóak.

Épület- és városnéző vezetett séták

A világnap apropóján kétnapos, ingyenesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Marosvásárhely műemléki topográfiája projekt és a Maros Megyei Múzeum holnap és holnapután.

Az esemény az elmúlt évek művészettörténeti kutatási eredményeit ismerteti városnéző séták, épületlátogatások formájában, de lesznek előadások is a múzeum várbeli épületében.

Szerdán a közönséget többek közt A historizmustól a szecesszióig. Az egykori Hajós (Horea) utca átalakulása a régi századfordulón elnevezésű városnéző sétára várják, amelyet a Barabás Kisanna művészettörténész irányít. Ezenkívül megismerhetik az érdeklődők a Kultúrpalota szecessziós kincseit, a Toldalagi-palota és a marosvásárhelyi barokk építészet kezdeteit, a Teleki Téka történetét.

Fotó: Boda L. Gergely

Csütörtökön is tartanak városnéző sétákat, többek közt a vásárhelyi várat ismertetik régészeti kutatások tükrében, és előadásokat is tartanak szakemberek a műemlékvédelemről. Orbán János, a Maros Megyei Múzeum művészettörténésze A kutatástól az ismeretterjesztésig. Műemléki topográfia Marosvásárhelyen címmel tart előadást, Guttmann Szabolcs kolozsvári építész értekezésének címe: A romániai műemlékvédelem helyzete az ezredfordulót követően, Entz Géza budapesti művészettörténész a műemlékvédelem magyarországi helyzetéről beszél.

Nagyszabású műemlékvédelmi konferenciát szervez a hétvégén a szovátai Teleki Oktatási Központban az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és az Arcus Egyesület.

A kétévente szervezendő, Műemlékvédelem Erdélyben elnevezésű konferencia célja lehetőséget biztosítani az elmúlt időszak erdélyi műemlék-helyreállítás, a műemlékekhez és ingó örökségünkhöz kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi programok bemutatására

– közölték a szervezők. A nyolcadszor tartandó szakmai fórumon számos erdélyi, magyarországi építész, művészettörténész tart előadásokat. Könyvbemutatóra is várják az érdeklődőket: a Képváltás. Tanulmányok a Fiatal művészettörténészek V. konferenciájának előadásaiból című kötetet, valamint Ziegler Ágnesnek A brassói Fekete templom – reformáció és renováció című könyvét ismertetik. A konferencián való részvétel ingyenes, részletek a rendezvény Facebook-oldalán találhatóak.

Az Erdély Versailles-ának is nevezett bonchidai Bánffy-kastélyban a hétvégén tartják meg a műemlékek világnapja alkalmából a Transylvania Trust Alapítvány által szervezett nyitott kapuk napját. Vasárnap 11 órától bemutatják a gyermekeknek szánt, a kastélyról készült ismeretterjesztő kiadványt az illusztrátor, Jánosi Andrea jelenlétében, majd magyar, román és angol nyelvű vezetett sétákon ismertetik a kastély történelmét.