Kérdőre vont „eperszedők”: egy tervezet szerint meg kell jelölni a hazaküldött pénzek forrását

Bálint Eszter 2018. április 17., 15:03

Nem sieti el Románia annak az európai uniós irányelvnek a joggyakorlatba ültetését, amely szerint meg kellene jelölni a forrását minden 1000 eurót meghaladó összegnek, amit hazaküldenek a külföldön dolgozó román állampolgárok.

Fotó: Pixabay.com

Valóban létezik egy törvénytervezet, amelynek elfogadását követően a külföldön dolgozó román állampolgároknak meg kellene jelölniük a forrását minden 1000 eurót meghaladó összegnek, amit hazaküldenek – erősítette meg egy televíziós nyilatkozatban a napok óta keringő híreszteléseket Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Közölte azonban, hogy Romániának nem kell sietnie a vonatkozó európai uniós irányelvnek a joggyakorlatba ültetésével.

Szél fúvatlan nem indul

A témát elsőként Florin Cîţu nemzeti liberális párti (PNL) honatya, a szenátus gazdasági bizottságának ellenzéki elnöke dobta be a múlt héten a köztudatba, amikor Facebook-bejegyzésben jelezte, létezik egy tervezet a pénzmosás megelőzésére és leküzdésére létrehozott országos hivatalnál (ONPCSB), ami szerint papírokkal kellene bizonyítani az 1000 eurósnál nagyobb küldemények forrását, ellenkező esetben 25 000 és 150 000 lejes bírság is kiróható. Az intézmény honlapján még január 31-én közzétett tervezet értelmében a tranzakciót követően három nap áll a külföldön munkát vállaló rendelkezésére, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa az ONPCSB-hez.

Nem eszik olyan forrón a kását

Eugen Teodorovici vasárnap este az Antena 3 hírcsatorna műsorában arról beszélt, hogy a pénzmosás megelőzésére és leküzdésére létrehozott országos hivatal nem tartozik a pénzügyminisztérium hatásköre alá, ő maga pedig a héten szeretné áttanulmányozni a tervezetet, illetve megvizsgálni, hogy hány ország ültette át már a saját jogrendjébe a szabályozást.

„Nagyon odafigyelek ezekre a törvényjavaslatokra, mivel kétlem, hogy Románia lenne az utolsó ország, amely nem vette át ezt az európai előírást, és úgy gondolom, hogy kétszer is meg kell gondolnunk, amikor átültetünk egy jogszabályt” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: szeretné látni, hogy akik még nem tették meg, mivel indokolták döntésüket. „Vannak olyan európai államok, amelyek bizonyos okokból inkább nem ültetik át, még ha fenn is áll a kockázat, hogy az európai bíróságon kötnek ki. Nem vagyok a híve az átvételnek csak azért, mert valaki azt kéri” – szögezte le Teodorovici, aki szerint meg kell nézni, hogy az intézkedés jót tesz-e a román gazdaságnak. „Pénzügyminiszterként és románként azt mondom, nem szabad akadályokat gördíteni a külföldről Romániába irányuló pénzek útjába. Hagyni kell, hogy bejöjjenek azok a pénzek, mivel igen hasznosak” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Harmadsorban ugyanakkor azt említette,

kétli, hogy a pénzt hazaküldő román állampolgárok jövedelme terrorista cselekményekből származna, meglátása szerint egyszerű emberekről van szó, akik azért vállalnak külföldön munkát, hogy el tudják tartani a családjukat.

Arra a kérdésre, hogy készül-e a román állam a hazaküldött összegek megadózására, leszögezte, megvannak a vonatkozó adóügyi előírások, amelyeket jelen pillanatban is alkalmaznak, az érintettek pedig tudják, hogy mi vonatkozik rájuk.