Johannist nem győzte meg az igazságügy-miniszter, a helyén marad a DNA főügyésze

Balogh Levente 2018. április 16., 18:14

Nem hívja vissza tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét Klaus Johannis – ezt maga az államfő jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

Klaus Johannis szerint nem indokolt Laura Kövesi menesztése Fotó: Alex Micsik/Agerpres

Nem menti fel tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét Klaus Johannis államfő. Ezt az elnök hétfő délután jelentette be. Johannis emlékeztetett: a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nem támogatta Tudorel Toader igazságügy-miniszter Kövesi menesztésére vonatkozó javaslatát. Kiemelte, hogy a két álláspont szöges ellentétben áll egymással, ezért elemzést kért az államfői hivatal erre szakosodott intézményeitől.

Ennek nyomán arra a megállapításra jutottak, hogy a miniszter javaslata szubjektív, állást foglalt vele a közelmúlt politikai vitájában. Emellett a tárcavezető a saját szája íze szerint értelmezte a CSM és az alkotmánybíróság korábbi határozatait.

„Ezért a miniszter érvei nem győztek meg, mivel nem feleltek meg a törvényes előírásoknak” – szögezte le.

Tudorel Toader válaszában leszögezte: mivel az államfő hatásköre nem terjed ki a DNA tevékenységének ellenőrzésére, a kormány alkotmánybírósághoz fordul Kövesi menesztésének visszautasítása miatt.

Az államfő döntése borítékolható volt, ugyanis korábban már közölte: miután a CSM nem támogatta Tudorel Toader igazságügy-miniszter Kövesi menesztésére vonatkozó javaslatát, „egyre távolabb kerülünk” a DNA-főügyész visszahívásától.

Mint arról beszámoltunk, az igazságügy-miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi visszahívását. A CSM ügyészi részlege öt nappal később kedvezőtlenül véleményezte a tárcavezető javaslatát.

Tudorel Toader a Kövesi, illetve a DNA által elkövetett alkotmánysértésekre és hatáskörtúllépésekre hivatkozva tett javaslatot a főügyész leváltására, a CSM ügyészi részlege azonban Kövesi meghallgatását követően úgy döntött, nem indokolt Kövesi menesztése.

Az államfő már korábban védelmébe vette Kövesit és a DNA-t, azon álláspontjának adva hangot, hogy a korrupcióellenes ügyészség hatékony, és a korrupcióellenes harc első vonalában küzdő intézmény.

Mint arról beszámoltunk, Toader szerint Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség. A tárcavezető többek között azt rótta fel Laura Codruţa Kövesinek, hogy túlzottan autoriter módon járt el, amikor személyesen vigyázta fel a Sorin Grindeanu vezette kormány által kibocsátott, 13-as számú sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot.

Toader elmondta, a romániai közhatalmi intézmények viszonyát tekintve precedens nélküli helyzet állt elő 2017-ben, amikor a DNA-t a lojalitás hiánya miatt büntette meg az alkotmánybíróság.

Kifejtette, a tavalyi év folyamán az alkotmánybíróság három esetben állapított meg alkotmányos természetű jogi konfliktust, és két esetben a lojalitás hiánya és az alkotmányellenes magatartása miatt rótta meg a DNA főügyészét.

Toader úgy vélekedett, hogy a korrupcióellenes ügyészség főügyészének „tettei veszélybe sodorhatják az általa vezetett intézményt, amelyet túlzottan autoriter módon irányít, önkényesen viselkedik, dacol a parlament tekintélyével, valamint a kormány szerepével és hatáskörével, illetve kétségbe vonja az alkotmánybíróság döntéseit és tekintélyét".

A CSM viszont azon vádra, miszerint Kövesi alkotmányos természetű konfliktust generált volna két hatalmi ág, az igazságszolgáltatás és a kormány között, amikor a DNA egy kormányhatározat időszerűségét kezdte vizsgálni, úgy reagált: nem róható fel a főügyésznek, hogy nem látta előre: alkotmányos konfliktusba kerül egy másik hatalmi ággal.

Liviu Dragnea PSD-elnök egyébként hétfőn leszögezte: nem tervezik az államfő tisztségéből való felfüggesztését Kövesi menesztésének elutasítása miatt.