Tiltakoznak az egyetemisták a tanügyminisztérium lefaragási terve ellen – A BBTE vezetősége kivár

Kőrössy Andrea 2018. április 16., 16:31

Közös nyílt levélben kérik az ország öt legnagyobb egyetemének hallgatói, hogy az oktatási minisztérium módosítsa a 2018/2019-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervét, illetve ne vegyen el több száz tandíjmentes helyet a felsőoktatási intézményektől.

Fotó: BBTE

A diákok továbbá szeretnék látni azokat az adatokat és felméréseket, amelyek alapján a szaktárca elosztotta a következő tanévre az állami egyetemek között a tandíjmentes helyeket az alap-, magiszteri és doktori képzésben.

A Valentin Popa oktatási miniszternek címzett tiltakozó levelet a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a Bukaresti Egyetem, a fővárosi Közgazdasági Akadémia és a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem hallgatói írták alá, akik egyébként

első alkalommal fogalmaztak meg közös állásfoglalást.

A diákok kifogásolják, hogy az ország legnevesebb, nemzetközileg is elismert egyetemein hajtanak végre lefaragásokat, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy kevesebb tandíjmentes hellyel több fiatalnak kell majd tetemes összeget fizetnie, ha minőségi felsőoktatásban akar részt venni.

A szaktárca intézkedése ellen az egyetemek vezetői is tiltakoznak: múlt héten a BBTE rektorhelyettesei japán sztrájk megszervezését is kilátásba helyezték.

{K1}

Ezzel kapcsolatban Soós Anna, a Magyar Tagozat vezetője a Krónikának elmondta:

az egyetem hétfői szenátusi ülésén ez nem került napirendre, egyelőre ugyanis várják az általuk megfogalmazott nyílt levélre a minisztérium válaszát, és majd annak függvényében döntenek a további lépésekről.

Eközben a Facebookon kedden 13 órára tüntetés szerveződött az oktatási tárca bukaresti székháza elé, a Bukaresti Egyetem történelem szakos diákjai által meghirdetett eseményre hétfő délutánig több százan jelentkeztek be.