Johannist dicsérte, Magyarországot elmarasztalta egy interjúban a francia államfő

Hírösszefoglaló 2018. április 16., 11:34

Klaus Johannis román államfő tevékenységét dicsérte Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban. Úgy fogalmazott, hogy az illiberális demokráciák korában a román elnök „ellenőrzés alatt tartja a dolgokat”.

Fotó: Presidency.ro

Elismerően nyilatkozott Klaus Iohannis román államfő tevékenységéről Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban, adta hírül az Agerpres.

Macron elnöki mandátumának első évéről beszélt a BFM hírtelevíziónak, az RMC oknyomozó portálnak és a Mediapart portálnak. Az interjúban szóba került az európai helyzet is, amelynek kapcsán a francia államfő azt mondta: az illiberális demokráciák megerősödése vehető észre a kontinensen.

„Egyfelől olyan demokráciákat látok, ahol beállt a fáradtság a lakosság körében. Olyan demokráciákat, ahol megszokottá váltak a gyengeségek, az igazságtalanság, az egyenlőtlenségek, a düh” - mondta Macron, hozzátéve, hogy ezekben a társadalmakban eluralkodott a populizmus.

Másfelől ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: „Látják, ezek gyenge emberek. Ezért mi nem tiszteljük a demokráciát. Megtámadjuk a bírák függetlenségét” - részletezte a francia államfő, Lengyelországot és Magyarországot hozva fel példaként.

Hozzátette, hogy „egyesek Romániában is” ugyanezt kísérlik meg. Macron ennek kapcsán elismerően beszélt Klaus Johannis román államfő tevékenységéről, aki - a francia elnök szavaival - „ellenőrzés alatt tartja a dolgokat”.

Macron úgy fogalmazott: szuverén Európában hisz, amely képes megóvni állampolgárait a veszélyektől.