Új választásért és ellenzéki összefogásért tartottak tömegtüntetést Budapesten

MTI 2018. április 14., 22:06

Új, „tisztességes” választásért, valamint a magyarországi ellenzék összefogásáért és közös jelöltállításért demonstráltak szombaton Budapesten.

Fotó: MTI

A „Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel szervezett tüntetésen a felszólalók az Országház előtt a demokraták összefogását és egységet sürgettek a szabadságért, demokráciáért, a jogállamért, a szabad sajtóért, valamint az ellenzéki pártok közös fellépéséért a kormány leváltása érdekében.

Az Operaháztól indult demonstrálók megtöltötték a Kossuth teret, az emberek egy része a környező utcákban állt.

A tüntetést szervezői a Facebook közösségi oldalon azt írták, hogy a „Fidesz választási rendszere, a kormány gyűlöletkampánya a többséget egyharmados kisebbségbe szorította”, és ezért a szavazatok újraszámlálását, szabad sajtót, új választási törvényt követelnek, valamint azt is, hogy „az ellenzék ne magával harcoljon”. A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád-sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek.

„Azért vagyunk itt, hogy közösen megmutassuk: nemet mondanunk az elnyomásra. Ez a határozott erőszakmentes tüntetés a kezdete annak a folyamatnak, ami reményt jelent. Reményt arra, hogy nem kell elmenni ebből az országból. Reményt arra, hogy itt nőhetünk fel, hogy itt alapíthatunk családot, hogy itt élhetünk békében, demokratikus és békés viszonyok között” – mondta a rendezvényen Gyetvai Viktor diáktüntető. A demonstráción elhangzott, hogy a megmozdulásokat újabbak követik, egy hét múlva pedig ismét tüntetnek.