Huszonhét tankönyv a magyar diákoknak – Nem mindegyik évfolyamon tudtak nyertes kiadványt hirdetni

Kőrössy Andrea 2018. április 14., 08:46

A szaktárca tankönyvpályázatán „átmenő osztályzatot” szerzett 144 kiadvány közül 27 szól a magyar anyanyelvű diákoknak. A minisztérium újabb kiírást hirdetett azokra a tantárgyakra és évfolyamokra szólóan, amelyekben a pályázati anyag nem ütötte meg a mércét és nem tudtak nyertest hirdetni.

Archív Fotó: Veres Nándor

Huszonhét magyar anyanyelvű tankönyv kapott átmenő minősítést az oktatási minisztérium által márciusban lebonyolított tankönyvpályázaton. A szaktárca által közölt összesítő táblázat alapján

az első osztályosok számára két magyar nyelvű kommunikációs és román nyelvű kiadványt hagytak jóvá.

Ugyanakkor két nyertes tankönyv van román nyelv és irodalomból a harmadik osztályosoknak, illetve egy segédeszköz a hatodik osztályosoknak. Magyar nyelv és irodalomból a harmadikos évfolyamon három, negyedikben kettő, hatodikban pedig ugyancsak két tankönyv kapott átmenő osztályzatot, továbbá jóváhagytak egy negyedik osztályos magyar nyelvű zenetankönyvet és a szintén a hatodikosoknak szánt kisebbségtörténeti kiadványt. A magyar anyanyelvű 1–6. osztályosok számára ezenkívül engedélyeztek két, zene és mozgás elnevezésű segédeszközt, valamint három római katolikus és öt unitárius tankönyvet.

Az oktatási minisztérium pályázatán egyébként összesen 144 tankönyvterv kapott átmenő osztályzatot, azaz ért el legalább 85 pontot a maximális 100-ból.

A nyertes projektek 83 tantárgyat érintenek az 1–6. évfolyamokról – az alaptantárgyak mellett ugyanis pályázni lehetett az egyes kisebbségeknek, illetve a különböző felekezeteknek szóló tervekkel is.

A szaktárca által kiírt pályázatnak ez csak az első szűrője volt: az eredményt kifogásolók az április 11-ei közlés utáni 48 órában nyújthattak be óvást, a projekteket pedig csak ezek elbírálása után elemzi tudományos és didaktikai szempontból a pedagógusokból és az ágazat szakértőiből álló csoport. A minisztérium tájékoztatása szerint a kiértékelés május 11-én zárul le.

Az illetékesek arra is felhívták a figyelmet, hogy több tantárgyra, illetve évfolyamra vonatkozóan nem érkezett be egyetlen pályázat sem, illetve a benyújtott projektek közül egy sem kapott átmenő osztályzatot, ezek vonatkozásában újabb kiírást hirdettek, amelyre május 8-áig iktathatják projektjeiket a tankönyvszerzők.

Ez a helyzet áll fenn például a magyar tannyelvű iskolák másodikos évfolyamán, a szaktárca által közölt táblázatban ugyanis egyetlen nyertes kiadvány sem szerepel az alaptantárgyak közül, de a többi évfolyamon is sok a hiányosság.

Amint arról beszámoltunk, az oktatási tárca által meghirdetett tankönyvpályázat egyik legfőbb újdonsága, hogy immár nem a kiadók, hanem kizárólag a szerzők jelentkezhetnek tankönyvtervükkel. A minisztérium ezzel a bürokrácia csökkentését, a fölösleges körök kiiktatását célozza,

a szerzők viszont arra panaszkodnak, hogy így számos olyan bonyolult feladatot el kell végezniük, amit eddig a kiadók magukra vállaltak, ilyen a szerkesztés vagy a kiadványok digitális verziójának elkészítése.

A szaktárca ezzel párhuzamosan a kiadás módján is változtatna, tervük szerint a következő tanévtől immár egyetlen, állami, a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó nyomtatna valamennyi tankönyvet az egész országban. A szakértők és az oktatási ágazatban dolgozók azonban pesszimisták, szerintük a kiadónak erre egyszerűen nincs meg a kapacitása, így ha mondjuk a kiadványok el is készülnek határidőre, a 2018/2019-es tanév elejére, a segédeszközök minősége megkérdőjelezhető lesz.

Ismét be lehet íratni a gyermekeket előkészítőbe

Megkezdődött csütörtökön a 2018/2019-es tanévre az előkészítő osztályokba való beiratkozás második szakasza, amely április 18-áig tart, és amelynek eredményeit április 23-án teszik közzé. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az első fordulóban 151 959 kérést hagytak jóvá, azaz több mint 1000 iratkozási kérelmet vissza kellett utasítani, mivel ezekben nem szerepelt opcióként a gyermek lakóhelye szerinti körzeti iskola. Előkészítő osztályba azokat a gyermekeket kell kötelezően beíratni, akik 2018. augusztus 31-éig betöltik a 6. életévüket, illetve a szülők kérésére azok is megkezdhetik az iskolát, akik szeptember 1. és december 31. között lesznek hatévesek, amennyiben a kicsik részt vesznek egy pszichoszomatikus felmérésen. Az iratkozáshoz szükséges űrlapok elérhetők az iskolákban és a megyei tanfelügyelőségek honlapján is.