Miniszteri beismerés: az egészségügyi alkalmazottak 10 százalékának csökkenhet a bére

Hírösszefoglaló 2018. április 13., 16:51

Az egészségügyi alkalmazottak 10 százalékának csökkenhet a bére, ám van egy törvényes eljárás, amelynek segítségével a kórházmenedzserek ezt elkerülhetik – jelentette ki pénteken Sorina Pintea egészségügyi miniszter, miután tárgyalt a szakszervezetek képviselőivel.

Archív Fotó: Facebook/Ministerul Sănătăţii - România

„Az egészségügyi rendszerben dolgozók közül 60 000 alkalmazottnak a minisztérium, 200 000-nek a helyi hatóságok a fő hitelutalványozói. (...) Vannak olyan elszigetelt helyzetek, amelyek esetében a pótlékszabályozás megváltozása miatt csökkennek a fizetések, ám a megoldást már egy hónappal ezelőtt bemutattam a szakszervezeteknek” – nyilatkozta az Agerpres szerint a miniszter.

A leginkább érintett kategória a kiegészítő személyzeté, az ő fizetésük ugyanis – az orvosoktól és asszisztensektől eltérően – nem nőtt a 2022-re előirányzott szintre.

A miniszter szerint ebben az esetben élni kell a törvény azon előírásával, amely szerint legfeljebb két országos bruttó átlagbérnek megfelelő összegű pótlólagos támogatást lehet adni a személyzetnek.

Kijelentette: ott, ahol hatékonyan menedzselik a kórházat, jut pénz ilyen jellegű kompenzációra, és erre a lehetőségre körlevélben hívja fel a kórházigazgatók figyelmét.

A szakszervezetek egyelőre kivárnak. Iulian Pope, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy fogalmazott, hogy a miniszter által ajánlott megoldás „ideiglenes jellegű”.

Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke közölte: a szövetség országos tanácsa dönt a tiltakozó akciók esetleges folyatatásáról.

A szakszervezetek képviselői pénteken a pótlékrendszerrel kapcsolatos problémákról tárgyaltak Sorina Pintea egészségügyi és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel.