Bayern–Real és Liverpool–Róma elődöntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

Hírösszefoglaló 2018. április 13., 14:20

A Bayern München a Real Madriddal, a Liverpool pedig az AS Rómával mérkőzik meg a Bajnokok Ligája elődöntőjében – derült ki a pénteki nyoni sorsoláson. 

Fotó: UEFA

Az első mérkőzéket április 24-én és 25-én rendezik Münchenben, illetve Liverpoolban, a visszavágókat pedig május elsején és 2-án esedékesek. A döntőnek Kijev ad otthont május 26-án.

A BL történetében először fordul elő, hogy a négy topliga egy-egy képviselője mérkőzik meg a legjobb négy között.

A Bayern München–Real Madrid párosítás az európai klubfutball leggyakoribb párharca,

amelynek örökmérlege teljesen kiegyenlített, mindkét csapat 11 alkalommal nyert két döntetlen mellett, a spanyolok 37, a németek 36 gólt szereztek. Tavaly a negyeddöntőben találkozott egymással a két sztárcsapat, az első felvonáson, Münchenben 2-1-re, majd a visszavágón hosszabbítás után 4-2-re nyert a Real Madrid, Cristiano Ronaldo a két mérkőzésen öt gólt szerzett.

A német bajnok Bayern a sorsolás közben jelentette be, hogy a következő idénytől Niko Kovac lesz a vezetőedző Jupp Heynckes helyett. A horvát tréner jelenleg az Eintracht Frankfurtot készíti fel.

A Liverpool és az AS Roma játszotta a BL elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupája 1984-es döntőjét, az olaszok hazai pályán végül büntetőkkel elbukták a trófeát. Érdekesség, hogy a Vörösök legveszélyesebb támadója, a Premier League- és az európai góllövőlistát – utóbbit Lionel Messivel holtversenyben – is vezető Mohamed Szalah tavaly még a Romát erősítette.

Ezt megelőzően az Európa Liga elődöntős párosításait is kisorsolták Nyonban: Olympique Marseille–Salzburg és Arsenal–Atlético Madrid párharcokat rendeznek.

Az első mérkőzéseket április 26-án rendezik Marseille-ben és Londonban, a visszavágókat május 3-án játsszák Salzburgban és Madridban.

A francia és az osztrák csapat ősszel azonos csoportban szerepelt az EL-ben – emlékeztet az MTI. Salzburgban a házigazdák győztek az izraeli Munas Dabbur találatával, Marseille-ben pedig gól nélküli döntetlent játszottak.

Az Arsenal és az Atlético eddig csak egyszer találkozott egymással: 2009 nyarán az Emirates Cup elnevezésű felkészülési tornán a házigazda angol csapat nyert 2-1-re, mivel Andrej Arsavin duplájára csak Pacheco tudott válaszolni.

Az EL döntője május 16-án lesz Lyonban. A második számú európai kupasorozat győztese a következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet.