Ugrik a forgalmi engedélye és a rendszámtáblája annak, aki műszakiztatás nélkül közlekedik

Krónika 2018. április 13., 13:57

Május 20-ától rendszámtábla és forgalmi engedély nélkül maradnak a sofőrök Romániában, ha lejárt a gépjárművük időszakos műszaki vizsgája és rajtakapják őket, hogy így közlekednek a közutakon.

Fotó: Pál Árpád

A bukaresti belügyminisztérium pénteken jelentette be Facebook-oldalán, hogy a rendőrök bírságot szabnak ki, illetve elkobozzák a jármű forgalmi engedélyét és rendszámtábláit.

„Onnan már csak autómentővel viszik el az autójukat vagy eltolják a helyszínről, majd a Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatalhoz (RAR) kell menniük, tehát sokkal bonyolultabb lesz. Ugyanez érvényes akkor is, ha a gépjárművet eladták/megvásárolták, de nem íratták át az új tulajdonos nevére 90 napon belül” – tájékoztattak a rendőrök.

A sofőrök valós időben követhetik a gépjármű-nyilvántartási ügyosztály (DRPCIV) weboldalán, a https://www.drpciv.ro/services.html címen, hogy a gépjármű bejegyzése érvényes vagy felfüggesztették.

Május 20-ától kezdődően azonnal felfüggesztik a gépjármű bejegyzését, amennyiben lejárt az időszakos műszaki vizsgája. A felfüggesztés automatikusan megszűnik, amint elvégzik az új műszaki vizsgálatot.

A gépjármű forgalmi engedélyét és a rendszámtáblákat a közlekedési rendőrség adja vissza a tulajdonosnak, szögezte le a belügyminisztérium.