Törvénytervezet: betiltanák az elektromos cigaretták használatát a zárt, nyilvános helyeken

Hírösszefoglaló 2018. április 12., 15:30

Betilthatják az elektromos cigaretták használatát a nyilvános, zárt térben. A szenátus elé terjesztett módosítás a 2002/349-es törvényen változtatna.

Fotó: Gecse Noémi

„A jelenlegi törvény értelmében dohányzásnak számít a dohány elégetése és az ebből keletkező füst belélegzése. Az elektromos cigaretták, és a dohányt felmelegítő készülékek nem égetik el a növényi anyagot, hanem aeroszolt bocsájtanak ki. Ennek következtében nem tilos ezeknek használata a zárt, nyilvános térben a jelenlegi törvény szerint.

Mivel nem ismert ezeknek a termékeknek az egészségügyi hatása, szükséges a törvény kiterjesztése ezeknek a tiltására is zárt, nyilvános helyeken, közszállítási eszközökön, játszótereken, egészségügyi vagy oktatási intézményekben”

– áll a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorai által előterjesztett tervezet indoklásában.

Az Agerpres által idézett törvénytervezet értelmében dohányzás alatt „a cigarettákban, bőrszivarokban, cigarillosban és pipában található dohány elégetését és ezek füstjének szándékos belélegzését, valamint az elektromos cigaretta típusú és a dohányt felmelegítő eszközök által kibocsátott aeroszolok belélegzését” értik.

{K1}