Sokarcú szirének beszkennelt élete – Karafiáth Orsolya irodalmi estje Kolozsváron

Pap Melinda 2018. április 12., 14:00

Íróként, költőként és előadóművészként is bemutatkozott kolozsvári közönségének Karafiáth Orsolya, életre keltve legújabb regénye, a Szirén részleteit.

László Noémi és meghívottja, Karafiáth Orsolya Fotó: Oborocea Mónika

„Mindig a másik emberből jön az ihlet, arra van jó érzékem, hogy kivel tudok együtt dolgozni” - osztotta meg ars poeticáját kolozsvári közönségével Karafiáth Orsolya költő, író az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) Álljunk meg egy szóra című beszélgetés-sorozatának költészet napi meghívottjaként.

A számos művészeti projektjéről ismert, képzőművészekkel, előadóművészekkel, divattervezőkkel együttműködő írónő rendhagyó irodalmi esttel lepte meg közönséget:

nemcsak felolvasott és válaszolt László Noémi moderátor kérdéseire, hanem művészbarátai, a fúvós Four Bones Quartet és Kovács Tamás „Tobzi” ütőhangszeres közreműködésével zenés, vetített képes előadással keltette életre legújabb regénye, a Szirén részleteit.

Fotó: Oborocea Mónika

Bajusza ellenére József Attilát választaná, ha a tragikus sorsú költő és Márai Sándor író között kellene dönteni, mondta László Noémi költészetnapra vonatkozó kérdésére, hiszen József Attila költészete már gyerekként, kamaszként megérintette, még ha nem is értette a mondanivalót. Mint kiderült, másik „nagy szerelme” Kassák Lajos, akit költőként, mozgalmárként és képzőművészként is nagyra tart, annak ellenére, hogy sokáig félt tőle, és meg volt győződve, hogy a szervkereskedők is – akiktől szintén félt – úgy nézhetnek ki. „Átveszem mások rezgéseit, mindenki helyett félek” - mondta félelmeire utalva.

Bár költőnek, írónak tartja magát, újságírással, műsorvezetéssel, moderálással keresi kenyerét, és modellkedett is. „Az összeset otthagynám, ha az írásból megélhetnék” - mondta,

hozzátéve, igyekszik építő jellegű munkákat vállalni, de „ezek csak munkák”. Írásra alig marad ideje, idén mindössze két verset írt, regényt pedig csak elvonulásban tud írni.

Fotó: Oborocea Mónika

Legújabb, Szirén című műve egy trilógia második része a Kicsi Lili után, közös vonásuk a függőség. A 2017 őszén megjelent családregényben Karafiáth Orsolya az alkoholról, a szertől való függésről ír, főszereplője egy terhelt családi környezetben felnövő kislány, akinek 4-től 32 éves koráig követi nyomon életét.

A Szirén részben életrajzi ihletésű, ismerte el a szerző, aki maga is alkoholfüggő volt, és a vetített képes előadás keretében kamaszkori kocsmázásainak bizonyítékait is megosztotta a közönséggel.

„Dolgozom fel az életemet” - árulta el a beszkennelt fotókra utalva, hozzátéve, hogy egyik barátja meg is jegyezte: óvatosan bánjon az emlékekkel. „Bedolgozza” ezeket blogbejegyezésekbe, regényekbe, következő műve, a trilógia Triumph munkacímű harmadik része szintén életrajzi ihletésű, árulta el.

Fotó: Oborocea Mónika

Az est zárásaként Karafiáth Orsolya előadóművészként is bemutatkozott a közönségnek,

színpompás ruhákban, különböző színű, formájú parókákban mutatva be a félénkségüket csillogással leplező szirén természetű nők terhelt életét,

az Ophelia-projektet, melyben az öngyilkosságot tervező hősnő „a hullák szépségkirálynője” akar lenni. Az erdélyi turné részeként az írónő csütörtök este 7 órától a székelyudvarhelyi Mokka Kávéházban, pénteken pedig a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban is bemutatkozik.