Székely olimpikon: magyar állami kitüntetést kapott Szabó Katalin egykori tornászcsillag

Krónika 2018. április 12., 08:44

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar állam Szabó Kati zágoni tornászcsillagot, az elismerést a Magyarország párizsi nagykövetségén rendezett ünnepségen adták át szerdán.

Szabó Katinak Magyarország párizsi nagykövetségén nyújtották át a kitüntetést Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A Franciaországban élő négyszeres olimpiai bajnoknak, kétszeres világ- és Európa-bajnoknak Áder János köztársasági elnök nevében Károlyi György párizsi magyar nagykövet nyújtotta át a kitüntetést magas színvonalú munkájáért, a tornasportban elért kiemelkedő eredményei, az utánpótlás-nevelés, illetve a sportág határon
túli magyarok körében történő népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az eseményen elmondta: a szülőföld nevében azért javasolták Szabó Katit a magyar kormány megtisztelő díjára, mert megérdemli.

„Nemcsak azért, mert zágoni születésű, mert a szülőföldet úgy érzi, mint ahogy Mikes Kelemen azt megírta és átérezte, hanem mert rászolgált élete munkájával, az élete első felében kivívott dicsőségeivel. Úgy érezzük, hogy ismét előtérbe kell hozni azt a Szabó Katit, aki Romániának és a magyar nemzetnek egyszerre világszintű dicsőségeket szerzett az elmúlt időszakban. Születésnapján, a magyar kultúra napján méltó újraindítását szerveztük meg annak, amit az elkövetkezőkben is szeretnénk, azt, hogy a „szülőföld nagykövete” legyen” – idézte a tanácselnököt a háromszéki önkormányzat közleménye.

Károlyi György párizsi magyar nagykövet laudációjában hangsúlyozta, az erdélyi székely magyar olimpikon neve a hetvenes és nyolcvanas évek nemzedékeivel a minőség forradalmának egyik jelképe lett. „Egy kisebbségi létet öröklő versenyző nemcsak magáért fut és nem elsősorban azért a zászlóért és himnuszért, amely kíséri sikereit. Egy erdélyi magyarnak elszakítottságában a legtitkosabb és legértékesebb kihívás nemzetközösségét szolgálni az egyéni teljesítménye által. A magyar nemzet egységes a sportban. Mindannyiunk felelőssége, hogy az akár idegen zászlók alatt elért sikereinket is számon tartsuk és díjazzuk. Ma a magyar haza nevében állami kitüntetésével kifejezzük hálánkat és nagyrabecsülésünket Szabó Katalinnak. A mi Katink születésétől versenykarrierje végéig vállalta magyarságát és szótlanul, tettekkel, minőséggel hagyta le azokat, akikkel összemérték. Ősei örökségét ösztönösen tovább vitte, szüleinek áldozatvállalásait kamatostól megfizette, amikor életpályája emlékéül egy nagyobb család színe előtt a nemzet nagyjai közé beíratott a zágoni Szabó név” – fogalmazott a nagykövet.

Szabó Kati meghatottan vette át a magyar állam kitüntetését, elmondta, nagy megtiszteltetés számára a díj. „Felemelő érzés, hogy a szülőföldem és a magyar nemzet gondol rám, és büszkén sorolnak nagyjaik közé”– nyilatkozott az orbaiszéki Zágonból kislányként Onești-re került, többszörös olimpiai, kétszeres világ- és Európa-bajnoki címet magáénak tudó tornászcsillag.

{K1}