Hosszúra nyúlik a majálisozás: szabadnappá nyilvánítja a román kormány április 30-át

Krónika 2018. április 12., 08:22

Szabadnappá nyilváníthatja április 30-át, hétfőt a román kormány az állami alkalmazottak számára, hogy összekösse a hétvégét a május 1-jei hivatalos ünneppel – tájékoztatnak kormány közeli források. Viorica Dăncilă miniszterelnök megerősítette a hírt.

Fotó: Pixabay.com

A vonatkozó kormányhatározatot csütörtöki ülésén fogadhatja el a Viorica Dăncilă vezette kabinet az Agerpres hírügynökség szerint. Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormány ülésének nyilvános részén bejelentette, hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánítják a közalkalmazottak számára április 30-át, hogy összekösse a hétvégét a május elsejei szünnappal. A parlament határozata értelmében idén először volt munkaszüneti nap nagypéntek. 

A jelenleg hatályos munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2. (újév), január 24. (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1. (munka ünnepe), június 1. (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15. (Nagyboldogasszony), november 30. (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1. (Románia nemzeti ünnepe), december 25. és 26. (karácsony).

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint.