Páva Adorján 2018. április 11., 23:02

Amikor a magyarellenesség visszarúg

A Bukaresti Juventus élvonalbeli labdarúgócsapatának szervezésében történt gyűlöletkeltés oly „hangosra” sikeredett a Sepsi OSK elleni mérkőzés előtt, hogy a felelősök minden bizonnyal nem ússzák meg szárazon.

Bár egyelőre minden érintett tagadja, hogy ő lenne az „értelmi szerzője” a hangszórókból bömbölő magyargyalázásnak a colentinai klub voluntari-i „albérleté­ben”, senki nem fog meglepődni, ha a szálak végül a Juventus tulajdonosához vezetnek. Ilie Ciuclea ugyanis az a tipikus román üzlet­ember-politikus-sportvezető, aki magánbirodalmának rohamos dagadása láttán bármit képes megengedni magának.

A médiában „szemétkirálynak” nevezett erős ember hulladékkezelő és -szállító vállalatával alapozta meg több millió eurós vagyonát, amelyet a parlamentben „kamatoztatott”: 2004 és 2008 között a PSD szenátora volt, majd Gabriel Opreának hűséget esküdve az UNPR egyik vezetője lett. A szabadkőművesek yorki rítusú templomos lovagjaként is tevékenykedő Ciuclea nem mindennapi életvitelén többször csámcsogott a bulvármédia, amely természetesen szívesen számol be arról, ha egy közszereplő például egy 500 ezer eurós Maybach luxusgépkocsit vásárol.

Ugyanakkor a bukaresti körökben is kirívó nacionalizmusáról híres vállalkozó nem egyszer készségesen elmagyarázta nemzettársainak, hogyan is kell csinálni: „A mi román házunkban más népek is élnek, de tisztelniük kell szokásainkat és családunkat. Ha a mi házunkba akarsz költözni, nem próbálhatod meg elvenni a feleségem, és nem akarhatsz szándékosan gúnyt űzni belőlem.”

Az idézet egy évekkel ezelőtti interjúból származik, amelyet a bukaresti média bányászott elő a hétfői incidens után – igen, a fővárosi román vezető sportportálok és híroldalak, amelyek szinte egybehangzóan elítélték a voluntari-i stadionban történteket, és oknyomozó beszámolókkal, szakértőkkel, véleményanyagokkal érzékeltették, micsoda súlyos incidensről van szó, illetve ki, kik állhatnak mögötte. Közben kiderült, hogy ezúttal a mérkőzés megfigyelője is tette a dolgát, és belefoglalta hivatalos jelentésébe a magyargyűlölő megnyilvánulást, a Román Labdarúgó-szövetség pedig azon nyomban közleményben ítélte el a történteket, jelezve, hogy a fegyelmi bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Természetesen rendkívül fontos, hogy a bűnvádi feljelentéseket is eredményező ügyben kiderüljön: a Juventus képviselőinek van-e igazuk, és valóban a voluntari-i hangosbemondó „magánakciója” volt a magyargyalázóra átírt hazafias dal lejátszása, vagy pedig bizony Ciucleától származik az a bizonyos adathordozó.

Ugyanakkor a felelősök megbüntetésén túl az erdélyi magyarság számára már most sikerélményt jelenthet az a példátlan román médiavisszhang, amely a magyargyalázást követte. Rendkívül fájó, hogy a sértegetés ekkora méreteket ölthet, viszont – minden rosszban van valami jó alapon – talán ez kellett ahhoz, hogy a gyűlöletszítás a többségi kommunikációban is beindítson valamiféle ösztönös ellenkezést, undort, kitaszítást. Ha ez valóban így van, akkor hosszú távon még nyerhetünk is a sajnálatos ügyből. És azt se feledjük, hogy rövid távon már megszületett az elégtétel: a Sepsi OSK 2-0-ra legyőzte a Juventust. Amihez ezúton is szívből gratulálunk.

{K1}