Pénzbírságot szabott ki a futballszövetség a Bukaresti Juventusra a magyargyalázó nótáért

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 11., 19:09

Pénzbüntetéssel sújtotta a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szerdán a Bukaresti Juventus együttesét, annak igazgatóját, valamint a hangosbemondót a Sepsi OSK elleni mérkőzés előtt elhangzott magyargyalázó népzene lejátszásáért.

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

A szakszövetség fegyelmi bizottságának alapfokú döntése értelmében a Bukaresti Juventust kétrendbeli vétségért 5, illetve 10 ezer lejre bírságolták, ám ebből csak a nagyobbik összeget kell majd kifizetnie. Figyelmeztetés mellett 6500 lejes bírságot róttak ki továbbá Paul Terteleacra, a fővárosi együttes technikai igazgatójára, míg Gheorghe Mihail bemondónak 2500 lejt kell fizetnie. A Sepsi OSK közölte: üdvözli és méltányosnak ítéli a FRF fegyelmi bizottságának a Bukaresti Juventus elleni bajnoki mérkőzés előtti gyűlölködő megnyilvánulások nyomán hozott döntéseit.

Klubunk a román labdarúgásban zajló rendteremtésre irányuló erőteljes intézkedésnek ítéli a szövetség döntését, és ezzel megnyugtató módon lezártnak tekinti az ügyet” – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontjában a sepsiszentgyörgyi együttes vezetősége.

Az ügy előzménye, hogy magyargyalázó, erőszakra uszító, rendkívül vulgáris népzene-feldolgozást játszottak le a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapatnak a Bukaresti Juventus elleni, hétfői idegenben vívott mérkőzése előtt. A népzene-feldolgozás a Bukarest melletti Voluntari stadionjában – melyet a Juventus hazai pályaként használ –, fél órával a mérkőzés előtt volt hallható, amikor a csapatok melegítettek. Közben a Bukaresti Juventus tulajdonosa cáfolja, hogy az ő utasítására játszották le Az isten óvd meg a románokat című hazafias népdal magyargyűlölő „kalózváltozatát”. A Libertatea napilap által megszólaltatott Ilie Ciuclea szerint „közönséges hazugságokat” mondtak róla, nem is volt a helyszínen akkor, amikor a nagy botrányt kavaró szöveg felcsendült a hangszórókból.

„Mi szerződést kötöttünk a stadion hangosbemondójával, a felelősség az övé. Neki kellett volna tudnia, hogy mi van az adathordozón, ellenőriznie kellett volna. Nem mi vagyunk a felelősek a történtekért. Bűnvádi feljelentést teszünk a bemondó ellen” – fogalmazott. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy nem áll szándékában változtatni az alkalmazott személyén, hiszen azt is megjegyezte: nem fogja elfogadni, hogy a bemondó Gheorghe Mihail válasszon dalokat, hanem továbbra is az általa választott zenét akarja hallani, de mostantól CD-ről, hogy ellenőrizni tudják. „Nem gondoltam volna, hogy valaki képes ilyesmire. Arra is gondolok, valaki azt akarja, hogy felfüggesszenek minket” – mondta a sereghajtóként kieső helyen álló élvonalbeli együttes finanszírozója.

A nacionalizmusáról közismert vállalkozó hangsúlyozta: nem „jellemzi” őket az ilyen felháborodást keltő esemény, civilizált viszonyt ápol mindenkivel, beleértve a szentgyörgyieket is.

„Én minden embert szeretek ebben az országban. Azokat, akik emberek és nem gyilkosok. Semmi gondom nem lenne elismerni, ha én adtam volna ki az utasítást a dal lejátszására. Az a szöveg, a csúnya szavak, amelyeket én elfogadhatatlannak tartok, mind az ország azon részében élő emberek szenvedéséből ered. Nekem semmi bajom a magyarokkal, a törökökkel vagy más etnikumúakkal. Nincs közöm a fasiszmushoz vagy horthyzmushoz. De kérdem én, milyen lépéseket tettek, miután elégették Románia zászlóját, vagy miután »felakasztották« Avram Iancut?” – méltatlankodott az üzletember.

Mint ismeretes, a bemondó azt állította, hogy a Paul Terteleac klubigazgatótól kapott adathordozóról játszotta le a dalokat. Ugyanaz a pendrive volt, mint az azt megelőző, Temesvár elleni mérkőzésen használt, ám akkor a listáról nem jutottak el a vitatott dalig. Egy, a lapunk által felkeresett, az adott ügyben teljesen semleges mérkőzésbemondótól megtudtuk: klubja válogatja, hogy a bemondó kezeli-e a hangosítási rendszert is, de az arénában történtekért mindig az esemény szervezője a felelős. Információink szerint például az egykori Bihar FC-nél a sajtóreferensre hárult a feladat, hogy a dalokat előzetesen összeválogassa, ám a klubvezetés utasítása alapján azokat kizárólag tisztázott jogi háttérrel, legálisan vásárolt CD-ről játszhatták le.

A hétfő este 2-0-s Sepsi OSK-győzelemmel zárult Liga 1-es mérkőzést megelőzően lejátszott, vulgáris és uszító dalváltozat miatt, mint ismeretes, egy brassói személy is bűnvádi feljelentést tett – az aréna ügyvivője, a colentinai klub tulajdonosa és klubelnöke, valamint a bemondó ellen –, a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága pedig kivizsgálja a mérkőzés megfigyelője által jegyzőkönyvbe vett esetet.

A háromszéki klub már korábban jelezte, hogy ők nem terveznek egyéb lépéseket. A FRF szakbizottsága által hozott döntést megelőző közleményükben újfent leszögezték: üdvözlik a hazai labdarúgó-szervezetek gyors és „elkötelezett” reagálását a „sport szellemétől idegen, gyűlölködő megnyilvánulásra”. Hozzáteszik: „klubunk nagy figyelemmel kíséri a vizsgálatot, és bízik benne, hogy az ügyet a súlyosságának megfelelő arányú intézkedések követik. Az eljárás eredményének nyilvánosságra kerüléséig nem kívánunk egyéb tiltakozási eszközökhöz folyamodni. Ugyanakkor köszönjük szurkolótáborunknak, hogy sokadszor is magas fokú emberi érettségről, higgadtságról tett tanúbizonyságot, és példát mutatott abból a szellemből, amelynek meggyőződésünk szerint öveznie kellene a sport világát.”

{K1}