EMNP: az erdélyi magyaroknak is biztos pontot jelent az Orbán-kormány újraválasztása

Krónika 2018. április 11., 17:29

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei politikusai szerint az újraválasztott magyar kormány olyan stabilitást biztosít Magyarországnak, amely az erdélyi magyarok számára is biztos pontot jelent.

Nagy József Barna, Csomortányi István, Zatykó Gyula és Moldován Gellért Lajos a nagyváradi sajtóeseményen Fotó: EMNP

Minderről az alakulat szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján beszélt Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, Csomortányi István, a néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke, Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Partiumért felelős országos alelnöke és Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének vezetője.

Zatykó Gyula alakulata nevében gratulált a harmadik alkalommal újraválasztott Fidesz–KDNP-koalíciónak az elsöprő győzelemhez, hozzátéve, várják az új kormány megalakulását és további terveit, tudva, hogy számos olyan terület van, ahol együttműködhetnek majd.

Senki nem mondhatja, hogy egy kisebbség döntött az április 8-i választásokon az elkövetkező négy évről. Magyarország bebizonyította, hogy egy stabil, erős mandátummal rendelkező kormány folytathatja munkáját” – hangsúlyozta Zatykó.

A levélszavazatok erdélyi begyűjtése kapcsán a politikus úgy értékelte: az EMNP és az EMNT rendszere harmadik alkalommal is sikeresen teljesített, igazolva, hogy a „magyar nemzetpolitika legrégebbi, legstabilabb és legmegbízhatóbb partnere”. A levélszavazatok begyűjtéséért felelős, valamint a regisztrációs folyamatokat felügyelő Csomortányi István szerint jó munkát végeztek, a 2014-es választásokhoz képest Erdélyben megduplázódott a regisztráltak száma. „Habár idén már nem csak a mi szervezeteink vettek részt a levélszavazatokkal kapcsolatos munkában, még ennek ellenére is sikerült növelnünk az általunk elért személyek számát" – közölte Csomortányi.

A néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke elmondta: az EMNT és az EMNP munkájának köszönhetően az erdélyi szavazatok közel felét sikerült a Nemzeti Választási Iroda (NVI) felé továbbítaniuk. Bihar megyében több mint 10 ezer levélszavazatot vettek át, s ennek felét Nagyváradon. „Hatalmas munkán vagyunk túl, de ezáltal Magyarország, mi erdélyiek és a külhoni magyarok is üzentünk Európának, hogy olyan nemzet vagyunk, amely ragaszkodik a tradícióihoz, keresztény gyökereihez, és nem kíván a felhígulás útjára lépni” – közölte Csomortányi. A néppárti politikus hozzátette: „Magyarország is üzent határon túlra, azáltal, hogy az elszakított nemzetrészek ellen uszító Gyurcsány-párt majdhogynem kiesett a parlamentből.”

Elhangzott, az EMNP és az EMNT úgy telefonon, mint személyesen is várja azon erdélyi magyar állampolgárok jelentkezését, akikhez nem jutottak el a levélszavazatok. A két szervezet a probléma jövőbeli elkerüléséért kielemzi a beérkező adatokat, eljuttatva őket a Nemzeti Választási Irodához.

A Minority SafePack kapcsán Csomortányi elmondta: egyértelműen összmagyar siker az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés. Szerinte az összegyűlt 1,2 millió aláírás nem lett volna lehetséges, ha a legszélesebb kárpát-medencei összefogás nem jön létre. A néppárti politikus külön köszönetét fejezte ki a magyarországi partnerszervezeteknek az aláírásgyűjtés során kifejtett munkájukért, főként a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Agrárkamara teljesítményéért.

Magyarországon 550 ezer aláírás gyűlt össze, amely nélkül Csomortányi elmondása szerint óriási bukás lett volna a kezdeményezés. A gyűjtés során az Erdélyi Magyar Néppárt országos szervezete felkérte az Európai Szabad Szövetséget is (European Free Alliance, EFA), hogy csatlakozzon a Minority SafePack-hez. „Bízunk benne, hogy miután ennyi támogatóval és ennyi szervezettel sikeresen zártuk a gyűjtést, az Európai Unió nem fogja lesöpörni az asztalról a kezdeményezést" – mondta Csomortányi.