Egyre-másra rongálódnak a kész sztrádaszakaszok

Kőrössy Andrea 2018. április 11., 17:06

Rájár a rúd a romániai autópályákra: nem elég, hogy ezek meglehetősen lassú ütemben épülnek, de az elvileg befejezett szakaszokról is egyre-másra az derül ki, hogy a kivitelező hanyag munkát végzett.

Fotó: Economica.net

Ezúttal a dél-erdélyi autópálya Lugos–Déva szakaszának 1-es jelzésű – hivatalosan még át sem vett – részéről jelentek meg olyan fényképek az Economica.net gazdasági hírportálon, amelyek tanúsága szerint az aszfalton máris repedések jelentek meg, ráadásul a Lugos fele vezető bekötőút mentén a föld is megereszkedett és becsúszott.

A 27 kilométeres 1-es jelzésű szakasz 17 kilométeres részét 2013 decemberében megnyitották, két évvel később pedig a maradék 10 kilométer is elkészült, az autópályákért és közutakért felelő országos társaság (CNAIR) illetékesei azonban arról tájékoztatták az Economica.net portált, hogy

a helyszíni szemlén talált hibák miatt azóta sem vették át hivatalosan a beruházást.

Elmondásuk szerint a kivitelező Tirrena Scavi olasz vállalat az elmúlt években csak kisebb javításokat végzett. A cég képviselői a portálnak azt nyilatkozták, hogy tavaly a rossz idő miatt félbe kellett szakítaniuk a munkálatokat, de ígéreteik szerint napokon belül nekilátnak a javításnak.

A Tirrena Scavi eközben az észak-erdélyi autópálya gyalui hídján is dolgozik, amelynek elkészülte után össze lehet kapcsolni, illetve használhatóvá válnak a Kolozsvár körüli sztrádaszakaszok. Az olasz vállalat építette az északi és a dél-erdélyi autópályát összekötő Szászsebes–Torda-sztráda 3-as szakaszát is, amelyet elvileg jövő hónapban nyitnak meg a forgalom előtt, ezenkívül 2015 decemberében, hét hónappal a szerződésbe foglalt határidő előtt fejezte be a Temesvár–Lugos-autópálya 2-es szakaszát.

A román állam eközben szerződésbontás miatt pereskedik egy másik olasz autópálya-építővel:

a Salini Impregilo építette a hírhedtté vált Nagyszeben–Szászváros-sztráda 3-as szakaszát, amelynek egy részét le kellett bontani és újraépíteni, miután a 2014-es államfő-választási kampány során idő előtt megnyitották.

Nemrég a Lugos–Déva-szakaszon tapasztaltakhoz hasonló problémák merültek fel a Szászsebes–Torda-autópályán is, amelynek 4-es jelzésű, 99 százalékban elkészült részéről március végén jelentek meg olyan fotók, amelyek tanúsága szerint beomlott az útmenti földsáv, és süllyedni kezdett az aszfalt. A kivitelező osztrák Porr a hibák sürgős javítását ígérte. A sztráda 3-as szakaszának egy részén – amelyet a Tirrena Scavi épített – eközben újra kell aszfaltozni az utat.