Kolozsváron megnyílt a megújult Idea Könyvtér – Szatmáron ezer diák szavalta az Akarsz-e játszani című verset

Kiss Judit 2018. április 11., 18:46

Új fejezet nyílt a költészet napja alkalmából a kolozsvári Idea Könyvtér életében: a teljes mértékben erdélyi magyar kiadványokat kínáló bolt nagyobb helyszínre költözött. Szatmáron is megünnepelték a lírát: Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét szavalta több mint ezer diák.

Több mint ezer diák szavalt szerdán Szatmárnémeti központjában Fotó: Facebook/Kereskényi Gábor

Változatos programokkal várták a versbarátokat a különféle kulturális intézmények Erdély-szerte, a rendezvényeken természetesen versek is felcsendültek. József Attila születésnapján, április 11-én 1964-től ünneplik meg minden évben a költészet napját.

Megújult az Idea Könyvtér arculata

Új fejezet nyílt a költészet napja alkalmából a kolozsvári Idea Könyvtér életében: a teljes mértékben erdélyi magyar kiadványokat kínáló könyvesbolt nagyobb helyszínre költözött, szerdától a város szívében várja a könyvbarátokat. Nagy Péter, az Idea vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, a Kossuth Lajos (December 21.) út 14. szám alá, az unitárius püspüki palota földszintjére költözött a könyvtér, amelynek megújult az arculata.

A bolt mögötti udvaron olvasósarkot alakítanak ki, olyan teret, ahol a tervek szerint rendszeresen – akár hetente-kéthetente – tartanak majd kisebb-nagyobb könyvbemutatókat

– mondta Nagy Péter. Rámutatott, az Ideánál több mint száz erdélyi kiadó, oktatási intézmények, alapítványok, egyesületek, valamint a történelmi egyházak magyar nyelvű kiadványait lehet megtalálni, de természetesen pár kétnyelvű könyvet is. A felújítás alatt álló püspöki ház épületében található új helyszín nagyobb, mint a korábbi, amely a Sapientia egyetem Tordai úti épületében várta a könyvbarátokat.

Az új helyszínen szabad polcon lehet keresgélni a könyvek között. Az ünnepélyes megnyitót szerdán délután tartották, az eseményen Laczkó Vass Róbert színművész Lászlóffy Aladár Óda a másolóműhelyhez című versét szavalta.

Mint az Idea honlapján olvasható, a könyvtér a Kolozsvár belvárosában működő időszakos könyvstand sikerén felbuzdulva, 2014. februárjában nyitotta meg az állandó és online is működő könyvesboltot, ahol kizárólag erdélyi magyar könyvkiadók, civil szervezetek, társaságok, egyesületek, egyetemi tanszékek, múzeumok, kulturális intézetek kiadványait árusítják és népszerűsítik, ezen kívül irodalmi, művészeti, kulturális lapokat tesznek elérhetővé az olvasóközönség számára.

Kosztolányi verse csendült fel Szatmár főterén 

Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét szavalta több mint ezer diák szerdán Szatmárnémeti központjában. A Harag György Társulat és a LiterArt Magyartanári Egyesület szervezte a költészet napi szabadtéri szavalást, amelynek keretében

a magyar középiskolák diákjai mondták el hangosan Kosztolányi halhatatlan versét a társulat fiatal művészeinek vezetésével.

Az eseményt a Facebookon keresztül élőben közvetítették.

A Harag György Társulat a SzatmárON kezdeményezés keretében is színvonalas költészetünnepet tartott. A szervezők közleménye szerint már hétfőn a verseké volt a főszerep, versblokkok, kvízjáték, kerekasztal-beszélgetés, élő bejelentkezések és koncertek követték egymást és természetesen nem maradtak el a gasztroetűdök sem – a résztvevők versek ihlette ételeket kóstolhattak. Sokan éltek a lehetőséggel, és szavalták el vagy olvasták fel kedvenc költeményeiket – a legkisebbektől az idősebb generáció tagjaiig. Sőt akadtak olyanok is, akik saját költeménnyel álltak a közönség elé.

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően az eseményen verselt Kiss Tibor, a Quimby zenekar énekese és Kovács András Ferenc költő is.

A rendezvény keretében tartották a Sugárút kulturális folyóirat legújabb számának bemutatóját. A költészetünnepi rendezvény részeként mutatták be André Ferenc költő, slammer, a Helikon folyóirat szerkesztőjének legújabb, Szótagadó című kötetét.

Izgalmas kereklasztal-beszélgetéseket is tartottak a költészetünnepen: magyartanárok és diákok beszéltek a költészet helyéről az iskolai oktatásban és a diákok szatmári költőkkel – Jánk Károllyal és Simonffy Józseffel – is megosztották élményeiket a költészetről a (meg)Talált vers című programpontban.

Kovács András Ferenc gyermekverseit Nagy Csongor Zsolt, Rappert-Vencz Gábor és Péter Attila Zsolt színművészek idézték meg koncert formájában, a marosvásárhelyi Koszika&Friends zenekar pedig nem csak a zárókoncert főszereplői voltak, hanem helyben megzenésítettek egy, a jelenlevők által kiválasztott verset. Idén újdonság volt a könnyed lírai kvízjáték, amelyen összesen öt csapat vett részt, valamint a költemények ihlette képzőművészeti alkotások létrehozása is.

Ary Johanna, Mitroi Tímea, Akerman Csaba és Erdei Máté fiatal képzőművészek négy vers akapján négy alkotást készítettek, amelyet hamarosan jótékonysági árverésen lehet majd megvásárolni – a bevételekből pedig Down-szindrómás gyermekekkel foglalkozó civil szervezet fog részesülni.