Az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői aggódnak a román igazságügyi reformtervek miatt

MTI 2018. április 11., 16:19

Az Európa Tanács (ET) aggodalmát fejezi ki egyes román igazságszolgáltatási és büntetőjogi szabálytervezetek miatt – közölték az ET korrupcióellenes szakértői szerdán kiadott nyilatkozatukban.

Fotó: Coe.int

A strasbourgi székhelyű tanács korrupcióellenes szakértőkből álló csoportjának (GRECO) véleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy a román parlamentben decemberben elfogadott három törvénymódosítás negatív hatással lehet a bíróságok és ügyészségek személyzeti struktúrájára. A reformok jelentősége ellenére nem értékelték megfelelően azok hatását, és az erre irányuló jogalkotási folyamat is megkérdőjelezhető volt – közölték.

A szakértők arra szólították fel Romániát, hogy hagyjon fel az igazságszolgáltatáson belüli bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó új, különleges ügyészi részleg létrehozásával.

Megjegyezték továbbá, hogy ellentmondásos a román korrupcióellenes ügyészség vezetőjének elmozdítását célzó eljárás februári megindítása is, és ismételten további biztosítékok bevezetését javasolták az ügyészek kinevezésére és felmentésére vonatkozóan.

Véleményük szerint ugyanilyen fontosságú a büntetőjogi szabályok módosításának tervezete is, ugyanis

elfogadása egyértelműen ellentmondana Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak, köztük a korrupcióról szóló büntetőjogi egyezménynek.

A jelentés szerint a bemutatott szabályozások jelentősen gyengítenék a korrupciós bűncselekmények számon kérhetőségét. Egyebek mellett a megvesztegetés és a befolyással való visszaélés bűntette nem vonatkozna a választott tisztségviselőkre, a hivatali visszaélés tekintetében pedig teljes mértékben büntethetetlenné tenné az akár 200 ezer euró értékben elkövetett bűncselekményeket is.

A GRECO szakértői végezetül arra szólították fel Romániát, hogy tartózkodjon a büntetőjogi szabályok további olyan irányú módosításaitól, amelyek akadályozhatják azok korrupcióellenes célkitűzéseit.