Kiss Judit 2018. április 10., 23:12

Visszásságok, függőségek

A WiFi4EU elnevezésű program célja, hogy 2020-ra Európa minden szegletében elérhető legyen a szabadon használható világháló, a kezdeményezésre pedig természetesen számos romániai település önkormányzata is jelentkezett.

Nem is csoda, hiszen manapság egyre többen tartják üdvösnek, hogy úton-útfélen szabadon lehessen internetezni, virtuálisan kommunikálni, híranyagokat, információkat böngészni. A román sajtóban vitriolos hangú kommentárok láttak napvilágot arról, hogy aprócska, Isten háta mögötti hazai települések is pályáznak a lehetőségre, olyanok, amelyek sem rendes utakkal, sem csatornázással, sem megfelelő oktatással vagy egészségügyi ellátással nem büszkélkedhetnek, viszont ingyenes internettel esetleg majd igen. De hát, mint megannyi másfajta visszásság, ez is simán belefér a hazai abszurditások hosszú sorába.

Egyébként a realitáshoz az is hozzátartozik, hogy már nemcsak a digitális bennszülöttnek is nevezett Z generáció tagjai azok, akiknek úgymond harmadik kezévé, szemévé vált az okostelefon, a náluk idősebbek közül is egyre többen tartják szükségesnek, hogy minduntalan kézügyben legyen a mindentudó gépbarát. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei annak, ha ingyenes internethozzáférési lehetőséggel gazdagodik egy-egy hazai település infrastruktúrája, de érdemes kicsit felülnézetből is rápillantani arra, hogy immár kézzelfoghatóvá vált a mobilfüggőségünk, amelyre biztosan ráerősít majd az ingyenes nethozzáférés.

Bár egyre-másra napvilágot látnak olyan kutatások, amelyek azt igazolják, hogy az immár új keletűnek nem nevezhető digitális függőség korunk népbetegsége, a tudományos igényű kimutatásoktól függetlenül is érzékelhetjük környezetünkben a virtuális világ dominanciájának elszemélytelenítő, elgépiesítő hatását. Mert egyre többen és többen lehetünk, akik lassan észre sem vesszük, hogy nemcsak a képernyőn, hanem a háromdimenziós valóságban is történnek a világ dolgai. Így ha mondjuk egy eldugott településen ingyenes internet lesz, az okostelefonjukat bámuló helyiek talán arról is megfeledkeznek, hogy hiánycikk a faluban az aszfalt vagy a csatornázás.