„Kihangosított” magyargyűlölet a román labdarúgó-bajnokságban

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 10., 18:32

Elítélő közlemények, felháborodott nyilatkozatok, felelősséghárítás és bűnvádi feljelentés követte a Bukaresti Juventus–Sepsi OSK Liga 1-es mérkőzés előtt, a voluntari-i futballstadionban felcsendült magyargyűlölő dalt.

Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Botrányos dalszöveg „fogadta" a voluntari-i futballstadion közönségét hétfő kora este, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásában rendezett Bukaresti Juventus–Sepsi OSK mérkőzés előtt. A csapatok a kezdő sípszó előtti melegítést végezték, amikor

a hangszórókból Az Isten védelmezd a románokat című hazafias népdal átírt változata csendült fel, amely nyomdafestéket nem tűrő hangnemben gyalázza a magyarokat, és atombombával irtaná ki őket az „északi síkságról”.

Ez nem egy elvakult szurkolótábor xenofób provokációja volt, hanem a házigazdák nyomták meg a lejátszás gombot – állítólag tévedésből.

Az eset súlyosságáról árulkodik, hogy a beszámolók címében még a román nyelvű online sportlapok is „gusztustalannak” és „felháborítónak” nevezték a történteket, hogy utána „megdöbbentő”, „elképesztő” jelzővel illessék a Bukaresti Juventus klubigazgatójának magyarázatát. Paul Terteleac ugyanis

egyszerűen a hangosbemondóra, Mihai Gheorghéra hárította a felelősséget.

Azt állította, hogy a Voluntari FC-vel kötött stadionhasználati megállapodásuk értelmében az említett bemondót is „megkapták”.

„Én a stadionban voltam, de nem hallgattam, hogy milyen dalt játszanak, amikor ezt jelezte Constantin Stătescu, a mérkőzés megfigyelője. A fiú tévedésből egy másik adathordozót rakott be, ahelyett, amit mi adtunk neki. Sajnálatos hiba, de a bemondónak ez csak a második mérkőzése volt. Eddig mi mindig jó házigazdák voltunk, kár ezért az esetért. Szerintem túl nagy felhangot adnak egy hibának" – fogalmazott a sajtóban.

Azt a Voluntari FC is megerősítette közleményében, hogy a colentinai egyesülettel kötött megállapodásuk értelmében a stadion mellett a rendezéshez szükséges egyéb felszerelést is ők biztosítják, de ezzel együtt leszögezték:

semmilyen közük nincs ahhoz, ami a találkozó alkalmával történt, hiszen az aláírt egyezség értelmében a bemondó mindig a szervező csapat utasításait követi.

A DigiSport megszólaltatta a bemondót, aki szerint a pendrive nem az övé volt, és nem is a Voluntari FC-é, azt az adathordozót használta, amit Terteleactól kapott. „Ugyanaz a hazafias dalokat tartalmazó pendrive volt, amit két fordulóval korábban is használtam.

A kezembe adta és azt mondta: játsszam le. A dalt azonnal leállítottam, miután hívott a klub ügyvezetője, Bogaciu úr.

Úgy tudom, hogy jövő héten tárgyalják az ügyet, és valószínűleg én is jelen leszek a fegyelmi bizottság ülésén” – ecsetelte. Hozzátette: nagyon sajnálatosnak tartja a történeket, mert tiszteli az ellenfelet, akárcsak a többi voluntari-i kollégája.

Gyors intézkedés

Csinta Samu, a Sepsi OSK klubelnöke szerint nem az a valódi kérdés, hogy hogyan került a bemondóhoz a kérdéses adathordozó – a legfontosabb üzenete az, hogy valaki, valamikor és valahol felmásolta rá a vitatott dalt. A Krónikának elmesélte, hogy az első akkordokból még nem volt egyértelmű a sértő változat, főleg, hogy előtte húsvéti és egyéb más, már megszokott patriotikus dalok szóltak a stadionban, és a hangszóró is torzította. Mire a csapaton belül felhívták a szövegre a figyelmüket, addigra a mérkőzés megfigyelője már jelezte az esetet és nem is játszották le végig.

Nem beszéltem a szervezőkkel, egyrészt mert az ellenőr jelezte addigra, másrészt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökének tanácsadója is azonnal szöveges telefonüzenetet küldött"

– magyarázta. Rámutatott: az illetékes szerveknek saját hatáskörükön belül kell eljárniuk az ügyben, és az esetet elítélő, szankciót ígérő hivatalos közlemények is nagyon hamar megjelentek a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és az FRF részéről. Arra vonatkozó kérdésünkre, amely szerint tart-e saját szurkolóik retorziójától a Bukaresti Juventus elleni hazai meccsük alkalmával, leszögezte: nem aggódik esetleges megtorlástól, mert drukkereik rengeteg és sokféle provokációt kibírtak, de mégis mindig fegyelmezettek maradtak.

Elítélő reakciók, bűnvádi feljelentés

Az már biztos, hogy az eset a sportág fegyelmi bizottsága elé kerül, hiszen a történteket a megfigyelő feltüntette hivatalos jelentésében. A gyűlöletkeltő, xenofób magatartást az LPF illetékesei is határozottan elítélték nyilatkozataikban, mint ahogyan az FRF is kiadott egy erre vonatkozó közleményt. „Egy sporteseményt a sportszerűség és a versenyszellem kell hogy jellemezzen, nem pedig a gyűlölet és az erőszak.

A Román Labdarúgó-szövetség oktató és népszerűsítő kampányokat folytat az összes kisebbség és társadalmi csoport értékeiről, ezért csakis megdöbbenéssel fogadhatja az április 9-én történt esetet”

– fogalmaznak.

A román sajtóban megszólalók is rendre felháborodott hangnemben ítélték el az amúgy nacionalizmusáról ismert Ilie Ciuclea tulajdonában lévő colentinai együttes szervezésében történteket, ugyanakkor

egy brassói személy még bűnvádi feljelentést is tett az ügyben.

A lapunkhoz eljutatott átirat alapján a bukaresti legfelsőbb bíróság ügyészségének címezték a panaszt, amely a stadiont kezelő Voluntari FC edzője, Claudiu Niculescu, továbbá Terteleac, Ciuclea és a bemondó ellen irányul. Az indoklás alapján a történtekkel támogatói és tettestársai voltak a büntető törvénykönyv alapján elítélendő etnikai és xenofób gyűlöletkeltésnek. A feljelentő szerint ez egy előre kitervelt akció volt, mert háromszéki együttesként a Sepsi OSK-t „magyar csapatként” könyvelik el, Ciuclea pedig több ízben is hangot adott már abbéli meggyőződésének, mely szerint

a román házunkban más népeknek is van helyük, de tisztelniük kell a szokásainkat és a családunkat. Ez az én nacionalizmusom. Ha be akarsz költözni a házunkba, akkor utána ne próbáld meg elcsalni a feleségemet és ne űzz szándékosan gúnyt belőlem”.

A köztisztasági vállalatot működtető, korábbi szociáldemokrata szenátor egyébként csapata minden egyes hazai meccse előtt hazafias „nótákkal”, katonadalokkal „tüzeli fel” közönségét, és a román himnuszt is rendszeresen lejátsszák. A Sepsi OSK-val együtt jutottak fel az élvonalba az elmúlt szezon végén, ám – ellentétben a háromszékiekkel – szurkolóik kevesen vannak.

Előrelépés a táblázaton

A hétfő kora esti botrányos provokáció egyáltalán nem viselte meg a Sepsi OSK játékosait, akik végül 2-0-ra nyerték meg az élvonalban való bennmaradás szempontjából rangadónak számító találkozót.

Mivel ugyanaznap a Medgyesi Gaz Metan 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Temesvári ACS Poli ellen, a sepsiszentgyörgyi piros-fehérek sereghatóból negyedik helyezetté léptek elő a playoff összetettjében.

Négy forduló után az állás: 1. Dinamo 29 pont, 2. Botoșani 25, 3. Voluntari 18, 4. Sepsi OSK 16, 5. ASC Poli 16, 6. Chiajna 16, 7. Medgyes 15, 8. Bukaresti Juventus 13.

A felsőházban az FCSB növelni tudta előnyét az összetett élén, mivel hétfő késő este 2-0-ra megnyerte idegenbeli rangadóját a Craiova ellen. A bukaresti piros-kékek most 38 ponttal foglalják el az első helyet a 36 pontos CFR és a 31 ponttal maradt Craiova előtt.