Olvasunk mi verset manapság? – előadások számos erdélyi városban a magyar költészet napja tiszteletére

Kiss Judit 2018. április 10., 17:24

Versek csendülnek fel Erdély- és Partium-szerte szerdán, a magyar költészet napján, amelyet különféle rendezvényekkel ünnepelnek április 11-én, József Attila születése napján.

Erdély- és Partium-szerte megünneplik szerdán a magyar költészet napját, amelyet 1964 óta minden évben József Attila (1905–1937) születésnapján tartanak Magyarországon és a határon túl is: verses, zenés előadásokkal, felolvasásokkal, író-olvasó találkozókkal adóznak a lírának április 11-én.

Nagyváradon az Ady Endre születésének 140. jubileuma apropóján szervezett ünnepségsorozatba illeszkedik a szerdai rendezvény, amelyet az Ady Endre-emlékmúzeumban tartanak. A Szeretném, ha szeretnének című eseményen Imre Zoltán kultúrantropológus, az intézmény igazgatója tart előadást Ady és a múzsák címmel 18 órától, majd a költő szenvedélyes, vágyakkal telített, szerelmes verseit Meleg Vilmos színész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója adja elő. A zenei hátteret az Intermezzo Qartett biztosítja.

Marosvásárhelyen a De szeretnék gazdag lenni című előadást láthatja-hallhatja a nagyérdemű: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata verses szórakozásra és elmélkedésre hívja a felnőtteket és ifjakat. „De szeretnék gazdag lenni – az első vers, amivel az iskolában találkozunk, majd jön az Anyám tyúkja és a többi Petőfi és Arany és Vörösmarty és Ady…

Vajon miért esik ki az életünkből a vers az iskola után? Miért mondja mindenki Petőfire, hogy a legnagyobb költő, majd négyszemközt azt, hogy „nem szeretem Petőfit”… Olvasunk mi manapság verset?”

– olvasható a társulat közleményében.

Az összeállításban számos magyar költő verse szerepel, a rendezvényre szerdán 11.00 és 19.30 órától kerül sor a színház kistermében. A produkció megtekinthető április 12-én, csütörtökön és 13-án, pénteken szintén két időpontban: 11.00-től és 19.30-tól. Hagyományainkhoz híven színházunk lépcsőiről hangzik el a városköszöntő versműsorunk a magyar költészet napján.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája A líra udvarterei címmel tart költészetnapi felolvasóestet a kézdivásárhelyi Vigadóban csütörtökön 18 órától. Az est meghívottja lesz Ferenczes István, Király László, Király Zoltán, Lövétei Lázár László, beszélgetőtársuk: Fekete Vince.

A Csíki Játékszínben is megtartják a magyar költészet napját: szerdán 11 órakor a hagyományokhoz híven a teátrum lépcsőin hangzik el a városköszöntő versműsor. Mint a társulat közleményében szerepel, az idén a 105 éve született Weöres Sándor szellemét idézik meg a Tizenegy szimfónia című kötetéből válogatott versekkel.

Tizenegy versoszlop, Weöres Sándor költői művének tizenegy tartópillére sorakozik egymás mellé a költő 60. születésnapjára megjelent kiadványban, művek, amelyeket ő maga szimfóniáknak nevezett, s amelyekből erre az alkalomra válogattunk. A vers mindenkié!”

– olvasható a társulat közleményében.

Szintén szerdán 18 órától a Játékszín Hunyadi László Kamaratermében a költészetnapi rendezvény Bertóti Johanna interaktív gyerekkoncertjével folytatódik. A nézők a rendezvényen az előadó zenésztársaivá válhatnak, a játékos találkozáson a felszabadult éneklés együtt szárnyalhat a képzelettel. Bertóti Johanna 20. századi és kortárs költők verseinek megzenésített változatát adja elő gitárkísérettel.