Fürdőparadicsommá válhat Nagyvárad: az Őssi strand mellé is akvaparkot terveznek

Pap Melinda 2018. április 10., 15:17

A Nymphaea akvapark népszerűségén felbuzdulva az Őssi strandot is szórakoztatókomplexummá fejlesztené a nagyváradi önkormányzat.

Nyakig merülnek a beruházásokba. Az önkormányzat a Nymphaea akvapark sikere nyomán nyitna újabb létesítményt Fotó: Aquapark Nymphaea

Újabb akvaparkot építene a nagyváradi önkormányzat az alig több mint egy éve átadott szórakoztatóközpont, a Nymphaea népszerűségén felbuzdulva. Az Ilie Bolojan polgármester vezette önkormányzat a többnyire nyugdíjasok által használt Őssi strandot bővítené ki wellness- és SPA-részleggel, miközben annak szociális jellegét is megtartaná.

Az Ebihoreanul hírportál szerint az elöljáró legutóbbi, csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be legújabb fejlesztési tervéről. Eszerint

az Őssi strandot a szomszédságában található 2,5 hektáros területtel bővítenék ki, illetve alakítanák át akvaparkká. A városvezetés ezáltal tenné sokszínűbbé a termálvizéről híres létesítmény kínálatát.

Ilie Bolojan polgármester szerint a tervezett vízi szórakoztatóközpont két részből állna: a jelenlegi strandból, amely megtartaná szociális jellegét, illetve egy medencés wellness- és SPA-részlegből, amelyet a szomszédos területen, a Transgex cég fúrókútja közelében alakítanának ki. Mint mondta, az új létesítmény hasonló lesz a városi strand helyén kialakított Nymphaea akvaparkhoz, de nem tartoznak majd hozzá gyerekcsúszdák.

A polgármester rámutatott: az új, Őssi városrészbe tervezett akvapark tervét néhány hónap múlva ismertetik, miután elkészül a megvalósíthatósági tanulmány. Ennek elkészítése a polgármesteri hivatalhoz tartozó közterület-fenntartó vállalat feladata lesz, mely a Nymphaea akvaparkot is üzemelteti. Az önkormányzati tulajdonban lévő cég megpróbál uniós forrásokat lehívni a projekt megvalósításához, amennyiben ez nem sikerül, saját forrásokból építi fel a létesítményt.

Úgy gondolom, megvan a gazdasági erő ahhoz, hogy megvalósítson egy ilyen projektet”

– mondta Ilie Bolojan a Nymphaea tetemes bevételeire utalva. Liviu Andrica, a közterület-fenntartó vállalat igazgatója úgy vélte, az akvapark révén jobban hasznosítani lehet majd az Őssi strand termálvizét.

Nagyvárad vezetősége nem véletlenül gondolja úgy, hogy egy vízi szórakoztatókomplexum jövedelmező beruházás, hiszen az önkormányzat jelentős bevételre tesz szert a Nymphaea révén. A közterület-fenntartó vállalat igazgatója februárban arról számolt be, hogy

egyéves működése során a létesítményt 300 ezren keresték fel, és a belépőkből begyűlt bevétel eléri a hárommillió eurót.

Az igazgató úgy vélte, a létesítmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ráadásul turistákat is vonz a Körös-parti városba, akik előszeretettel látogatnak meg más idegenforgalmi létesítményeket, vendéglátóipari egységeket is.

A váradi önkormányzat más módon is hasznosítaná a város alatt található termálvízlelőhelyeket. Ilie Bolojan szintén csütörtökön számolt be arról, hogy kitermelési engedélyért folyamodtak, és egy projekt keretében a teljes váradszőllősi (Nufărul) lakónegyed távfűtését geotermikus energiával oldanák meg, a felhasznált termálvizet pedig visszapumpálnák, ezáltal biztosítva a források fennmaradását.