Háttérbe szorulhat a minőség: megnehezítette a szerzők dolgát az állami tankönyvkiadó létrehozása

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. április 10., 15:52

Elképzelhetőnek tartják a romániai kiadók, hogy az egységes, állami tankönyvkiadó révén idén határidőre elkészülnek az 1–6. osztályosoknak szánt kiadványok, de ezek minőségéről már elkeserítően vélekednek.

Fotó: Veres Nándor

Nem csitul az elégedetlenség a tankönyvkiadásra vonatkozó kormányzati elképzelés körül. A kiadók ugyan nem tartják kizártnak, hogy a tankönyvek határidőre elkészülnek, ezek minőségével kapcsolatban azonban már meglehetősen szkeptikusak; közben a diákok úgy látják, a szaktárca semmit nem tanult az előző évek hibáiból.

Cristian Greşanu, a könyvkiadókat tömörítő országos egyesület elnöke a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: biztos benne, hogy

a teljes tankönyvkiadást magára vállaló állami Didaktikai és Pedagógiai Kiadó minden megtesz majd annak érdekében, hogy a segédeszközök ne késsenek, de meggyőződése, hogy ezek hanyagul, sebtében összeállított kiadványok lesznek.

A szakértő szerint az állami kiadónak egyszerűen nincs meg a kapacitása arra, hogy minőségi munkát végezzen, hiszen például alig öt–hat szerkesztőt foglalkoztat. „Aprócska, kis teljesítményű kiadóról van szó. Valószínűleg segítséget fognak kérni a tanfelügyelőktől, akik elvégeznek majd valamiféle, nem éppen nagyszerű elemzői munkát, de a prioritás az lesz, hogy határidőre elkészüljön minden” – fogalmazott Greşanu.

Kifejtette: az 1–6. évfolyamokon – amelyek számára tankönyvpályázatot szervezett az oktatási minisztérium – összesen, a kisebbségi és vallási tárgyakkal együtt, 251 tantárgy van, ami messzemenően meghaladja az állami kiadó kapacitását. Cristian Greşanu azt is ellenezte, hogy ettől az évtől kizárták a kiadókat a folyamatból, a liciten ugyanis kizárólag a szerzők pályázhattak kézirataikkal.

Előbb-utóbb minden bizonnyal pénzt fognak injekciózni az állami kiadóba, de ebben az évben biztosan nem teljesítenek az elvárásoknak megfelelően”

– tette hozzá. A rendszer módosítása nyomán a könyvkiadók immár csak munkafüzeteket állíthatnak össze, amelyek közül viszont csak azokat lehet majd használni, amelyeket az oktatási minisztérium keretében működő értékelő központ engedélyez. Greşanu szerint pedig csak az értékelés elvégeztetéséhez 1000–3000 lejes díjszabást kell fizetniük a kiadóknak, és ez még nem garancia arra, hogy megkapják a jóváhagyást. „Nem nehéz észrevenni, hogy a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó tankönyv-monopóliuma a munkafüzetek monopóliumához fog vezetni” – panaszolta a kiadói egyesület elnöke.

„Bonyolultabb lesz a tankönyvírás”

Bartolf Hedvig Hargita megyei tanfelügyelő, akinek az ötödik osztályos magyar gyermekeknek írt tankönyvét számos iskolában használják, eközben a Krónikának arról számolt be, hogy az állami tankönyvkiadó létrehozása a szerzők feladatát is megnehezítette. Többségük egyetért abban, hogy

ezután bonyolultabb lesz a tankönyvírás, a szerzők ugyanis olyan feladatokat is kénytelenek elvégezni, amelyeket eddig átvállaltak a kiadók, mint a nyersanyag szerkesztése, tördelése vagy éppen a fotók elhelyezése.

Korábban elég volt, ha a szerző beírta a szöveget, betartotta az általános követelményeket, majd azt a kiadó piacképes formába öntötte, részletezte a tanfelügyelő. Azt sem látják, egyelőre, hogyan oldódik meg az új tankönyvek elektronikus formában való elkészítése, hiszen ahhoz alapos informatikai ismeretekre van szükség – eddig ezt is a kiadók vállalták. Bartolf Hedvig ezért valószínűsíti, hogyha a tankönyvek el is készülnek határidőre, a szeptemberi tanévkezdésre, a CD-k sorsa bizonytalan, nem tudni, mikort jelenhetnek meg. Hozzátette:

akkor fognak majd többet tudni, amikor a minisztérium eredményt hirdet, és kiderül, hogy a pályázatra benyújtott tankönyvekkel kapcsolatban milyen kifogások merülnek fel.

Bartolf Hedvig úgy tudja, ezen a héten eredményt hirdetnek, akkor a szerzők megtudják, hogy az általuk írt tankönyvek közül melyek kerülnek kiadásra.

Fontosabb a pénz, mint a minőség?

A témában az Országos Diáktanács is megszólalt, amelynek elnöke, Ioana Băltăreţu a Mediafaxnak leszögezte: elsősorban azt várják el, hogy a tankönyvek időben megérkezzenek az iskolákba, a kiadványok pedig minőségileg kifogástalanok legyenek.

Évről évre azzal szembesülünk, hogy a tankönyvek késnek, az oktatási minisztérium pedig nem tanul saját hibáiból, például nem hirdette meg hamarabb a licitet”

– magyarázta Ioana Băltăreţu.

Hozzátette: a diáktanács azt is kifogásolja, hogy a szaktárca számára látszólag továbbra is fontosabbak az anyagi, mint a minőségi kérdések. A képviselőház tanügyi bizottságának elnöke, Camelia Gavrilă néhány napja számolt be arról, hogy a tankönyvtörvény-tervezetet elfogadta a testület, amely ugyanakkor a tantárgyankénti egy kiadvány helyett maximum hármat írt elő, továbbra is lehetőséget adva így a pedagógusoknak a választásra. A tervezetet a továbbiakban a szenátus szakbizottságának is meg kell vitatnia, így a dokumentum még módosulhat.