Lejárt szavatosságú, rendszeresen javításra szoruló liftek szállítják a tömbházlakókat

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2018. április 10., 09:45

Több mint harminc évvel ezelőtt működésbe helyezett liftek szállítják a tömbházlakók többségét. Az új felvonók sokba kerülnek, az érintett lakók csak annyit hajlandók fizetni, amennyiből szinten tartható az elavult emelőszerkezetek műszaki állapota.

Fotó: Veres Nándor

Súlyos baleseteket okozhatnak országszerte az elöregedett liftek: bár egy felvonónak legtöbb 12 év után lejár a szavatossági ideje, ehhez képest országszerte több mint harminc éve működésbe helyezett liftek szállítják a tömbházlakók többségét. A Digi24 hírtelevízió által közzétett adatok szerint

a jelenleg használatban lévő közel 50 ezer felvonónak legalább 60 százaléka több mint három évtizede használatban van.

Egy új emelőszerkezet beszerzése rendkívül költséges, s a liftkarbantartó cégek szerint a lakástulajdonosi társulások, tulajdonosok csak annyit hajlandók fizetni, amennyiből szinten tartható az elavult emelőszerkezetek műszaki állapota. A hírtelevízió szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a liftek működési engedélyét kibocsátó hatóság, az Emelőszerkezetek, Nagynyomású Kazánok és Tartályok Állami Felügyelete (ISCIR) emberhiány miatt egyszerűen nem látja át a helyzetet.

A téma azt követően vált ismét aktuálissá, hogy március 27-én baleset történt egy bukaresti tömbházban:

elszakadt a felvonó kábele, és egy lakó három emeletet zuhant a lifttel. A nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az eset után több fővárosi tömbház felvonójával kapcsolatban jelentettek rendellenességeket.

Fotó: Veres Nándor

Cătălin Braşoveanu, az ISCIR szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta, elveszíthetik működési engedélyüket azok a cégek, amelyek a tömbházakban működő felvonókat ellenőrzik, a baj csak az, hogy az állami felügyelet képtelen rendszeresen ellenőrizni ezeket a cégeket. „Körülbelül ötvenezer felvonó működik az országban, az ISCIR-nél pedig 62 felügyelő dolgozik. Nem tehetjük meg, hogy reggeltől estig liftezzünk, és ellenőrizzük az adatokat a rendszeres karbantartással kapcsolatban” – fogalmazott a hírtelevíziónak Cătălin Braşoveanu, utalva arra, hogy a régi felvonók működési engedélyét évente vagy akár félévente frissíteni kell.

Életmentő karbantartás

Márpedig a rendszeres ellenőrzés és karbantartás életmentő lehet – mondta el neve elhallgatását kérve az állami felügyelőség egykori tisztségviselője. A szakember szerint

jót tett az ügynek, hogy korábban szigorították a vonatkozó jogszabályokat, amelyek most arra kötelezik az ingatlantulajdonosokat, lakótársulásokat, hogy rendszeresen, évente ellenőriztessék a liftek állapotát, megfelelően karbantartsák ezeket.

Az országban működő felvonók többsége valóban harminc évnél régebbi, ám megfelelő karbantartással ezek valamennyi ideig biztonságosan működnek, hiszen lehetőség van a meghibásodott, elkopott alkatrészek cseréjére – véli a szakember. Meglátása szerint a felhasználók is óvatosabbak, körültekintőbbek, a liftben látható helyen ki kell legyen függesztve, mikor volt a legutóbbi ellenőrzés, mikor esedékes a következő, és ha látják, hogy ez nem történt meg, már nem használják a felvonót, sőt a mulasztást jelzik a hatóságoknak. A tulajdonos felelőssége, hogy a felvonó karbantartására szakképzett személyeket, szakcéget szerződtessen, szavatolja a berendezés működését, sőt a karbantartó állandóan elérhető kell legyen a fülkében kiírt telefonszámon, és rövid idő alatt a helyszínre kell siessen, ha bekövetkezik a meghibásodás, ha valaki elakad a két emelet között. A legtöbb baleset korábban azért következett be, mert aki benn maradt a liftben, megpróbált kimászni, és becsúszott az aknába. Kisebb meghibásodások előfordulnak, de például a 30-40 centiméteres esés nem jelent veszélyt, ezt a felvonó fékezőrendszere jól kivédi, ilyen esetekben az ijedtségen kívül általában nem esik baja annak, aki a felvonóban van – tette hozzá a szakember.

Fotó: Veres Nándor

Érdemes befektetni

A folyamatos korszerűsítést, alkatrészcserét tartja a legjobb megoldásnak Lőrincz Kálmán, a székelyudvarhelyi Lift Service Kft. ügyvezetője. Lapunknak elmondta,

míg egy új felvonó több mint 20 ezer euróba kerül, a régi lift teljes korszerűsítése ennek az összegnek a fele.

Ezt sem kell egy összegben kifizetni, hiszen két-három jól beütemezett főmunkálattal teljesen megújítható a felvonó, minden fontos eleme kicserélhető, valójában csak az ajtók maradnak a régiek. Hozzátette, a rendszeres ellenőrzés során kiderítik, hogy milyen elemeket kell kicserélni, felállítják a prioritásokat. Lehet, hogy első lépésben csak új kábelekre van szükség, majd idővel a hidraulikát is lecserélik, annak függvényében, hogy a régi milyen állapotban van. Lőrincz Kálmán szerint érdemes meggyőzni a tömbházak lakóit, hogy időről időre fektessenek be a felvonók felújításába.