Választási vereség: csalódás és lemondások a Jobbik, az MSZP, az LMP és az Együtt háza táján

MTI 2018. április 09., 00:52

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat. Bejelentette távozását az MSZP elnöksége és az LMP társelnöke is.

Vona Gábor bejelentette lemondását Fotó: MTI

A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült.

Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a voksolások, értékelése szerint a demokrácia ünnepe, hogy nagy számban vettek részt az emberek.

Benyújtotta lemondását a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöksége – jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében hétfőn. Molnár Gyula közölte, tudomásul vették a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetérért.

Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza – mondta a Lehet Más a Politika politikusa az MTI-nek vasárnap éjjel.

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét – mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az ellenzéki alakulat elnöksége. A politikus a párt budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően. Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat. A hivatalos rászeredmények alapján a párt nem jut be az Országgyűlésbe.

Az ellenzéki pártok közül jóformán egyedül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elégedett a választási eredményével. Az alakulat várakozásainak megfelelő a párt által az országgyűlési választáson elért 1,6 százalékot meghaladó listás eredmény, ezért sikeresnek tartják a kampányukat – közölte az eredményeket értékelve a párt elnöke az MTI-vel hétfőn hajnalban. Kovács Gergely hangsúlyozta, hogy a legfőbb céljuk az 1 százalékot meghaladó eredmény elérése volt, mert így lehetőségük nyílik a továbblépésre.