Országgyűlési választás: a részeredmények szerint kétharmados többségben a Fidesz

Hírösszefoglaló , MTI 2018. április 09., 00:08

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 98,5 százalékának összesítése után a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közzétett hivatalos részeredmények szerint. Semjén Zsolt kormányfőhelyettes már meg is köszönte a választóknak.

Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában Fotó: MTI

Elindult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) eredményközlése a www.valasztas.hu oldalon. Pálffy Ilona, az NVI elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, az utolsó szavazókör is bezárt, így elkezdhették az eredmények közlését, már 70 százalékos az eredmények feldolgozottsága.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes máris köszönetét fejezte ki a kormánypártok eredményváróján vasárnap a választópolgároknak, akik szavai szerint óriási számban vettek részt a vasárnapi választáson.

A KDNP elnöke rámutatott: ez a leendő kormánynak rendkívüli politikai legitimációt és megerősítést ad.

Köszönetét fejezte ki a felekezeti hovatartozástól függetlenül elhangzott imákért és külhoni magyarok felé is, akik tanúságot tettek a nemzethűségről. Kiemelte, hogy most sokkal nagyobb számban éltek állampolgári szavazati jogukkal, mint 2014-ben tették. „Hitet tettek, hogy egy nemzethez tartozunk, és ez az Országgyűlés az ő országgyűlésük is” – állapította meg Semjén. Bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan beszédet mond.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a magas részvétel azt jelenti, hogy a magyar demokrácia erős, a magyar emberek véleményt akartak mondani az ország sorsáról, és megértették, hogy a választás tétje kimagasló, és hosszú távra meghatározza az ország sorsát. A politikus köszönetet mondott a szavazóknak, külön azoknak, akik hosszú órákat várakoztak egyes szavazókörökben.

A leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következőképpen alakul:

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 42, összesen: 133, a parlamenti mandátumok aránya: 66,83 százalék.
2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 25, összesen: 26, a parlamenti mandátumok aránya: 13,07 százalék.
3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék.
4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék.
6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 106, országos lista: 92, kedvezményes mandátum: 1, összesen: 199, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék.