Sanitas: egy kézzel adtak, kettővel elvettek az egészségügyi dolgozóktól

Bíró Blanka 2018. április 09., 11:55

A kórházmenedzserek és a szakszervezeti illetékesek által végzett számítások szerint Háromszéken lesznek olyan egészségügyi intézmények, ahol az alkalmazottak nettó bérét csökkenteni kell.

Fotó: Agerpres

Egészen biztos, hogy lesznek olyan egészségügyi intézmények Kovászna megyében, ahol az alkalmazottak nettó bére csökkenni fog, holott a kormány épp ennek az ellenkezőét ígérte – hívta fel a figyelmet Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke. Az egészségügyi alkalmazottak érdekvédelmi szervezetének képviselője elmondta, a Kovászna megyei kórházakban több bérkalkulációt is végeztek, és úgy számolták ki a pótlékokat, hogy az erre szánt keret ne haladja meg a fizetésalap 30 százalékát.

Az eredmények Vasile Neagovici szerint azt mutatják, hogy a kormány egész egyszerűen „két kézzel vette vissza azt, amit egy kézzel adott” az egészségügyi alkalmazottaknak.

Hozzátette, az elfogadott pótlékokra vonatkozó szabályzat megfelelő lenne ugyan, de azt nem lehet alkalmazni a bérezési törvény megszorításai miatt, vagyis hogy a pótlékkeret nem haladhatja meg a béralap 30 százalékát. Mint mondta, az elmúlt napokban a szakszervezet képviselői a kórházmenedzserekkel próbálták alkalmazni a bértörvény új előírásait – vagy ahogy Neagovici fogalmazott, „gyakorlatilag osztották a szegénységet”.

A jelenlegi állás szerint csak a kézdivásárhelyi városi kórházban kapják meg az alkalmazottak a jogszabály által előírt pótlékokat. A sepsiszentgyörgyi és a baróti kórházban még mindig számolnak.

Az már biztos, hogy a mentőállomáson, a kovásznai szívkórházban és a városi kórházban, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál a bérkalkulációk szerint a törvény által előírt minimális pótlékokat sem tudják kiadni az alkalmazottaknak, és ha utolsó percben a kormány nem módosítja a pótlékkeretet, lesznek olyan munkatársak, akik kevesebb pénzt vihetnek haza, mint egy évvel ezelőtt. A szakszervezet tovább küzd annak érdekében, hogy ezeket a méltánytalanságokat kiküszöböljék – szögezte le Neagovici. Emlékeztetett, a tárgyalások első percétől azt kérték, hogy az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók egyenlő mértékben részesüljenek a béremelésben.

Követelik továbbá, hogy vonják vissza a 30 százalékos megszorítást, mert ez nem teszi lehetővé a szabályzat alkalmazását.

A kormány javaslata szerint egyébként a márciusi béreket már az ortodox húsvét előtt, április 6-áig ki kellett volna adni a közalkalmazottaknak, így az egészségügyben is, de ez nem történt meg. A szakszervezeti képviselők korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyenlőtlen bérkiegészítéssel és a folyamat átláthatatlanságával összeugrasztották az egészségügyi alkalmazottakat. A Sanitas korábban több alkalommal is leszögezte: amennyiben nem történik érdemi előrelépés bérezésügyben, a munkabeszüntetést sem tartják kizártnak.