FRISSÍTVE - Orbán a jövőről szavazott, az ellenzék is bizakodó

Hírösszefoglaló 2018. április 08., 13:28

A vasárnapi országgyűlési választásokon „jövőt választunk magunknak”, jelentette ki Orbán Viktor. Semjén Zsolt a határon túliak „nemzethűségét” köszönte, míg az ellenzéki jelöltek a rendszer kritikájának tartják a magas részvételi arányt.

Áder János államfő kilép a szavazófülkéből Fotó: MTI

Magyarország jövője a tét a parlamenti választáson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap kora reggel, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolá ban. A kormányfő, a Fidesz elnöke - aki feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe - úgy fogalmazott:

„nemcsak pártokat, nemcsak kormányt, nemcsak miniszterelnököt, hanem jövőt választunk magunknak”.

„Ez egy komoly ország, ez egy nagy ország, ez egy olyan ország, amelyik amikor kellett, mindig kiállt magáért, úgyhogy bízhatunk az emberekben, én el fogom fogadni a döntésüket” - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte egyébként ez nem a politikusok napja, hanem a választóké, és az ő döntésük előtt nem illendő mondani semmit.

A miniszterelnök annyit hozzátett, hogy mindkét szavazatát a Fideszre adta, mert „csak az a biztos”,

a voksolás után pedig folytatja a mozgósítási kampányt, ezért is szavazott kora reggel. Egyúttal arra kért mindenkit, vegyen részt a választáson.

Orbán Viktor az urnánál Fotó: MTI

Semjén: a keresztény civilizáció védelme a tét

A keresztény civilizációnk védelme a mostani választás tétje - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke vasárnap délelőtt újságíróknak. A politikus feleségével és édesanyjával érkezett szavazatát leadni a főváros II. kerületében található II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba. Megjegyezte: a keresztény civilizációnak azok is részesei, akik nem templomba járó emberek, nem tartják magukat vallásosnak. Ez a kultúra és civilizáció mindannyiunk közös öröksége - fűzte hozzá. Szerinte ennek védelméről szól a mostani szavazás.

Ha van olyan ember, akinek mindegy, hogy a müezzin szól vagy a déli harangszó, az ő esetében megérti, ha nem megy el választani, ugyanakkor annak, akinek nem mindegy, el kell mennie

voksolni, lelkiismereti okokból is, fogalmazott Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszönetét fejezte ki a határon túli magyaroknak, akik - mint mondta - sokkal nagyobb számban regisztráltak, mint négy évvel ezelőtt.

Kiemelte: megrendítő az a nemzethűség, ahogy Trianon után, most már száz éve kitartanak magyarságuk mellett, minden üldöztetés, megaláztatás ellenére. A történelmi igazság állt helyre azzal, hogy ők is megkaphatták a magyar állampolgárságot.

Ők soha nem hagyták el a hazájukat, a határokat húzták át a fejük felett, mondta Semjén, aki szerint ma az egyetlen lehetséges válasz Trianonra az állampolgárság. Egy magyarság van, egy magyar nemzet és egyfajta állampolgárság, összegzett.

Semjén Zsolt átveszi a szavazólapot Fotó: MTI

Vona Gábor két generációról döntött

A mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy „kivándorlóország leszünk-e vagy sem” - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Gyöngyösön, a Pátzay János Katolikus Zeneiskolában. A szavazókörbe feleségével érkező Vona Gábor a voksolás után kijelentette: a kormányváltásra szavazott és arra, hogy egy „jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után”.

Az első részvételi adatokat magasnak nevezve az ellenzéki politikus

úgy vélte, a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.

Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt időszakban „a sok mocskolódás, sárdobálás és gyűlöletkeltés ellenére tisztességesen, sportszerűen kampányolt”. Hozzátette: a Jobbik így tett, ezért tiszta lelkiismerettel áll ma a választók elé és kéri támogatásukat pártja számára a kormányváltás és annak érdekében, hogy „hazánk szabad, sikeres, boldog és nyugodt ország legyen”.

Vona Gábor leadja szavazatát Fotó: MTI

Karácsony: a rendszer kritikája a magas részvétel

Üdvözölte, ugyanakkor az Orbán-rendszer és Áder János köztársasági elnök súlyos kritikájának nevezte a magas választási részvételt vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Mint mondta, Áder Jánosnak arra kellett volna buzdítania az állampolgárokat, hogy éljenek legfontosabb szabadságjogukkal, és menjenek el szavazni.

Karácsony Gergely arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a választáson, hangsúlyozva, a Fidesznek az alacsony, a változást akaróknak viszont a magas részvételi arány a jó.

Hozzátette ugyanakkor, most a Fidesz is „kétségbeesetten mindent megtesz” szimpatizánsai mozgósítása érdekében.

Karácsony Gergely és családja szavaz Fotó: MTI

Gyurcsány: az eddigi adatok az ellenzék sikerét ígérik

Bízik az ellenzék sikerében a vasárnap délelőtti választási részvételi adatok alapján a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Szavazata leadása után Gyurcsány Ferenc azt mondta újságíróknak, reméli, hogy hétfőtől egy új kormány megalakításának előkészítésével kell foglalkozniuk.

A Fidesz várhatóan kevesebb szavazatot fog kapni, mint amit mérnek nekik, mondta a budapesti, II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában lévő szavazókörből távozóban az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc azt feltételezi, hogy a kormánypárt támogatottsága negyven százalék alatt lesz, ezért a Fidesz "politikai értelemben" kisebbségbe fog szorulni.

Azt, hogy "az ő választási rendszerük" révén politikai kisebbséggel többségbe kerülhetnek-e a parlamentben, nehéz megmondani - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: nem tekinti legitimnek a jelenlegi választási rendszert. Hangsúlyozta, nem tart attól, hogy magas részvétel esetén a DK nem kerül be a parlamentbe. Úgy számol, hogy ha 65 százalékos részvételnél tíz százalékot kapnak, akkor 75 százalékos részvételnél "ebből a tízből 8,6 lesz". Úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalícióból egy közepes párt lesz, és a magas részvétel inkább a kormányváltást váróknak kedvez.

Egy, a külhoni magyarok szavazati jogára vonatkozó kérdésre azt felelte: azt kéri a határon túliaktól, engedjék meg, hogy "mi kapjuk vissza a jogunkat".

2010-ig a teljes magyar politikai osztály egyetértett abban, hogy azok döntsenek, akik viselik döntésük következményét - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc és családja az urnáknál Fotó: MTI

Szél: az LMP-nek 21. századi programja van

Az LMP 21. századi programot készített és olyan politikusokkal dolgozik, akik csak jót tudnak adni az országnak - mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, kora délután, azt követően, hogy leadta szavazatát Budakeszi egyik szavazókörében.

Az LMP társelnöke kifejtette: erős vidékpolitikával készülnek, mert Magyarország aranytartalékaként tekintenek a vidékre.

Úgy vélekedett, a 21. századnak azok az országok a nyertesei, amelyek az oktatásba tesznek erőforrásokat, figyelnek az egészségügyre, és segítenek az embereknek, hogy mindig "top helyzetben legyenek a munkaerőpiacon". Mindezt azok az országok képesek jól végezni, ahol nem tűrik el a korrupciót - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Szél Bernadett voksol férjével Fotó: MTI

{K1}