Könyvturkálás, példaértékű élő könyvek Kolozsváron

Bede Laura 2018. április 07., 17:09

Kulturális és szórakoztató, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programkínálattal várják az érdeklődőket a negyedik alkalommal, április 19–20. között a kolozsvári Szabók Bástyájában rendezendő Könyvturi | élőKönyvtáron.

Fotó: Hankó Reni

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) által rendezett esemény idén is két fő programpontra oszlik. Az egyik a Könyvturi, ennek keretében a megunt, nem használt könyveket cserélhetik be a látogatók olyan kötetekre, amelyeket szívesen forgatnának.

A turkáló nem feltétlenül cserealapon működik, az is elvihet könyveket, aki nem hozott, a lényeg az, hogy minden kötet megtalálja a helyét valakinek a könyvespolcán.

A Könyvturi sikeres működéséhez a rendezvény előtt könyvgyűjtést szerveznek: április 15-ig a kolozsvári Szabédi Emlékházba (Lázár / Gh. Lazar u. 30.) lehet elvinni a régi, kiolvasott kiadványokat.

A rendezvény másik alapprogramja az élő könyvtár, amelynek keretében az olvasók élő személyekkel, személyiségekkel léphetnek kapcsolatba hosszabb-rövidebb időre, párbeszédet folytathatnak velük.

Az idei esemény a semmiből mindent tematikára épül, ezért a szervezők olyan személyeket hívtak meg, akik valamilyen területen kimagasló eredményeket értek el, és aktív tevékenységet folytatnak. Az elő könyvek között szerepel többek között Borzási Judit versenytáncos, a Sonrisa tánciskola egyik alapító tagja, Miklós Réka író, közösségépítő, Ferencz Attila fiatal hegymászó. A résztvevők beszélgethetnek továbbá Keresztes Zsolttal, akinek körülbelül egy éve amputálták a lábát, ennek ellenére nagyon optimista, sokat edz, sportol és motivál másokat. Részt vesz a rendezvényen: Balázs Attila lelkész, aki erős közösséget kovácsolt a Kolozs megyei Tordaszentlászlón, ezen kívül hobbiszinten búvárkodik; Vlad Crișan-Pop, aki bohócként dolgozik, illetve a MagiCampet segíti szaladással, ultramaratonokkal; Bozsó Tamás, aki külföldön szerzett vendéglátóipari tapasztalatot, majd Szatmáron és Kolozsváron nyitott borozót, éttermet. 

A könyvturkáláson és az élő könyvekkel való beszélgetésen kívül számos alternatív programmal várják az érdeklődőket:

kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, gyereksarokkal, Kultivál kiállítással, író-költő tárlattal, fotósarokkal, verssarokkal, a Perspektíva diáklap eseményeivel. Bővebb információk az EMKISZ és a Könyvturi | élőKönyvtár Facebook-oldalán, illetve honlapján találhatók.