Minden egyes kolozsvári lakosnak szól a Kolozsvári Majális

Bede Laura 2018. április 06., 16:14

A könnyebben megközelíthető monostori Colina parkban szervezik meg május 5-én a korábban Családi Majális nevet viselő Kolozsvári Majálist, immár hagyományteremtő szándékkal.

A szervezők a pénteki sajtótájékoztatón Fotó: Kolozs megyei RMDSZ

Kolozsvári Majális néven és új helyszínen szervezik meg május 5-én a korábban Családi Majálisként ismert rendezvényt – jelentette be a pénteki sajtótájékoztatón Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, parlamenti képviselő. Mint hangsúlyozta,

bár a család koncepció továbbra is megmarad, a névváltoztatással azt akarták jelezni, hogy az esemény nemcsak a családoknak, hanem minden kolozsvári lakosnak szól.

„Úgy érezzük, hogy ezzel a rendezvénnyel sikerül minden korosztályt megszólítanunk, a gyerekektől az idősekig” – magyarázta a képviselő. Emlékeztetett, a rendezvényt eddig a kincses városbeli Törökvágásban, a Hója-erdő előtti tisztáson, dombon szervezték, azonban a könnyebb megközelíthetőség érdekében helyszínváltásra volt szükség: az idei rendezvényt a Monostor negyedi Colina parkban tartják. Csoma Botond úgy vélte, ez a helyszín sok szempontból előnyösebb a Törökvágásnál.

Hozzátette, hogy a szászfenesi közösséget is meg szeretnék szólítani, számukra pedig könnyebben elérhető a monostori park, mint a Hója-erdő.

Balló Tamás, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) elnöke szerint az új helyszín azért is előnyösebb, mert több tömegközlekedési eszközzel meg lehet közelíteni. A rendezvény nevének megváltoztatásáról elmondta: azt szeretnék, hogy a kolozsváriak magukénak érezzék a rendezvényt, míg az időpontválasztással pedig hagyományt akarnak teremteni, tudatosítani, hogy ezentúl minden kolozsvári majálisa május első hétvégéjén lesz.

A Kifor elnöke szerint idén is színes programkínálattal várják az érdeklődőket. Fellép Varga Miklós énekes, színművész,

a magyarországi Tompeti és Barátai, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor győztesei, a Kalotaszeg Legénytársulat, valamint színpadra lép a bálványosváraljai Aranyhaj néptánccsoport és a tordatúri Boglya néptáncegyüttes is. Ezen kívül a gyerekeket bábszínházzal, arcfestéssel, bohócokkal, lufihajtogatással, minigolffal, a felnőtteket pedig lovasbemutatóval és főzőversennyel várják.

Kundi Ilona, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) elnöke a Méta és Miccs elnevezésű programrészről számolt be. Kifejtette, a labdával, ütővel és két csapattal játszott hagyományos magyar sport iránt mindig sokan érdeklődnek, a miccs pedig elengedhetetlen kelléke a majálisnak. A KMDT részéről mintegy tizenöt önkéntes fog segíteni a rendezvény lebonyolításában.