Közzétette a támogatásban részesülő erdélyi civil szervezetek listáját a BGA

Krónika 2018. április 06., 14:12

Jelentős összegű támogatást ítélt meg erdélyi civil szervezetek, egyházak javára a 2018-as támogatási ciklusban a Bethlen Gábor Alap (BGA) A magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretében.

A Központi pályázatok keretében számos erdélyi kulturális és civil szervezet, intézmény, egyház is részesült támogatásban, mint például az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Kolozsvár Társaság, az Erdélyi Magyar Írók Ligája stb.

De támogatásra alkalmasnak tartottak több, a szórványbeli anyanyelvű oktatás fenntartása szempontjából létfontosságú intézményt is,

mint például a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt, a Beszterce-Naszód megyei, vicei Bástya Egyesületet vagy a temesvári Bartók Béla Alapítványt.

A Központi pályázatok keretében összesen 726.000.000 forintot, míg intézmények működtetésére és a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlanberuházások támogatására 179.200.000 forintot ítélt meg a BGA. A támogatásra alkalmasnak ítélt szervezetek listája itt tekinthető meg.

Az Erdélyi regionális pályázatok keretében összesen 168.000.000 forintot osztanak ki különböző programok működtetésére, rendezvények szervezésére,

ebből 26.550.000 forintot a civil szervezetek, egyházi, jogi személyek, intézmények működtetésének támogatására fordítanak. A támogatásra alkalmasnak ítélt pályázók listája itt olvasható.

A BGA az említett két kategória mellett felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szervezeteket, egyházakat is támogat.