Kitermelné és hasznosítaná a termálvizet Nagyvárad önkormányzata

Krónika 2018. április 07., 10:24

Feltárná és kitermelné a város alatt található termálvíz-lelőhelyeket a nagyváradi önkormányzat, mely az eddigi projektek után egész lakónegyedet fűtene geotermikus energiával.

A termálvíz feltárásához-kitermeléséhez szükséges engedélyt már igényelték az ásványkincsek kitermelését szabályozó ügynökségnél, mely április végén ismerteti döntését, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester.

Az Ebihoreanul hírportál szerint a polgármesteri hivatal a városban a termálvizet jelenleg is kitermelő Transgex céggel, vagy – nem előnyös feltételek esetén – saját szakállra termelné ki a megyeszékhely alatta található termálvíz-lelőhelyeket. Az elöljáró arra is felhívta a figyelmet, hogy

a városnak nem ez lenne az első ilyen projektje, a Norvég Alap támogatásával már sor került hasonlóra, melynek keretében vissza is pumpálják a felhasznált termálvizet a talajba.

Nagyvárad ezáltal az egyedüli város Romániában, mely nem csak kitermeli, hanem vissza is fordítja az energiaforrást, ezáltal biztosítva a lelőhelyek fennmaradását.

Ilie Bolojan szerint a jövőben jobban kihasználnák a termálvíz meglétét és egy projekt keretébe a váradszőllősi lakónegyed (Nufărul) a hőerőmű által szolgáltatott távhővel való fűtésről részben átérne a geotermikus energiával való fűtésre.

A 19 millió eurós beruházást vissza nem térítendő uniós támogatásból valósítanák meg, a mintegy 4 millió eurós önrészt az önkormányzat állná.

Az új fűtési módszer bevezetése mintegy hatezer háztartást és több mint 13 ezer lakost érintene, míg az elhasznált termálvizet a Transgex cég juttatná vissza a talajba. Mircea Mălan alpolgármester szerint a projekt műszaki mutatóiról jövő heti, április 12-i rendkívüli ülésén dönt a helyi tanács.