Kelemen Hunor: megerősítést nyert, hogy Románia nem mintaállam

Krónika 2018. április 06., 12:34

„Az igazság nem marad kendőzetlenül: Románia nem mintaállam a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében” - jelentette ki Kelemen Hunor az Európa Tanács újabb jelentésére utalva.

Fotó: Mohácsi László Árpád

Az RMDSZ elnöke a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy Európa Tanács újabb jelentésében ezúttal a Miniszteri Tanács marasztalja el Romániát. „Nem az állam, hanem a mi következtetéseink helyesek tehát” – hangsúlyozta az Európa Tanács Miniszteri Tanácsa által elfogadott és közzétett Romániára vonatkozó ajánlásokat követően a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ üdvözli a Miniszteri Tanács Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartája kapcsán elfogadott ajánlásait, ezek ugyanis olyan problémafelvetéseket és megoldási javaslatokat tartalmaznak, amelyeket a romániai magyar emberek is megállapítanak, és a román államtól elvárnak.

A kisebbségi kérdés koránt sincs rendezve, bár a román diplomácia mindent megtesz azért, hogy a nemzetközi döntéshozókat félretájékoztassa. Ködösítés helyett párbeszédet kérünk, burkolt magyarellenesség helyett pedig kölcsönös tiszteletet várunk el”

– fogalmazott. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: az ellenzéki pártok képviselőiből tavaly nyáron azt követően tört ki magyarellenesség, hogy az RMDSZ olyan törvénytervezetek elfogadását kérte, amelyek a magyar közösség valós és jogos elvárásait képezik.

„A helyi közigazgatási törvényt úgy akartuk módosítani, hogy az anyanyelv-használati küszöb 10 százalékra csökkenjen, hogy nemzeti szimbólumainkat szabadon használhassuk” – mutatott rá. Elmondta, az RMDSZ politikusai azt hangsúlyozták akkor is, ma is, hogy a magyar emberek elvárásainak törvényi szintre emelése nem csorbítja a románok jogait.

„Nem emberfeletti tettek valóra váltását kérjük, hanem azt, amit az elmúlt években nemzetközi szakértők is javasoltak” – összegzett Kelemen.

Mint arról beszámoltunk, az Európa Tanács Miniszteri Tanácsa közzétette a Romániára vonatkozó ajánlásait a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartája kapcsán. Eszerint Romániának nem sikerült gyakorlatba ültetnie a Chartában szereplő előírásokat, éppen ezért a Miniszterek Tanácsa, a Charta alkalmazását kivizsgáló szakértői testület jelentése alapján ajánlásokat fogalmazott meg több területen.

{K1}