A Kelemen Hunort „kitessékelő” Ioan Aurel Popot választották a Román Akadémia új elnökévé

Krónika 2018. április 05., 18:02

Ioan Aurel Popot választották csütörtökön a Román Akadémia új elnökévé. Pop a közgyűlés 86 tagjának szavazatát szerezte meg, második fordulóbeli ellenfelére, Victor Voicura 56-an voksoltak.

Fotó: UBB Radio

Az akadémia elnökének mandátuma négyéves, egy rendes akadémiai tag legtöbb két ciklusban töltheti be a tisztséget. Az elnök a választásokat követő 15 napban veszi át hivatalát. Az akadémia vezetőségének másik öt tagját, a négy alelnököt és a főtitkárt, április 20-án választják meg – számolt be az Agerpres.

A 63 éves, történész végzettségű Ioan Aurel Pop a Kolozs megyei Vasasszentivánon született, a középiskolát Brassóban végezte, egyetemi oklevelét, évfolyamelsőként a kolozsvári Babeş-Bolyai egyetem történelem szakán szerezte, doktori disszertációját a középkori Erdélyből írta.

Kolozsváron végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 2012-től a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, több külföldi egyetem vendégprofesszora. 

Betöltötte a New York-i és velencei román kulturális intézet igazgatói tisztségét. 2001-től a Román Akadémia levelező, 2010-től rendes tagja. Több mint 50 könyv és 300-nál több tudományos értekezés szerzője, számos belföldi és külföldi díj kitüntetettje.

Amint arról beszámoltunk, Ioan Aurel Pop tavaly súlyos kijelentésekkel terhelte a magyar–román viszonyt. A Román Akadémia által tavaly tavasszal létrehozott – főleg Oroszországgal foglalkozó – „Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma” (LARICS) bemutatkozó rendezvényén

a BBTE rektora azt állította, hogy Románia „egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel”, Budapest pedig „saját költségvetéssel rendelkező állami főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel”.

{K2}

Ezt követően a román sajtó a magyar kormány „románellenes propaganda-főosztályaként” állította be a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot.

Ioan Aurel Pop tavaly augusztusban gyakorlatilag „kitessékelte” az országból Kelemen Hunort, miután az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, a románságnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság nem fogja tudni és nem is akarja ünnepelni 1918-at. „Ha nem ismered el a román nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban” – fogalmazott a román történész.

{K1}