Széki színek festményeken – Makár Alajos festőművész munkáiból nyílt emlékkiállítás Kolozsváron

Szatmári Bence 2018. április 05., 14:00

A széki emberek mindennapjait, életük sorsdöntő pillanatait rögzítik Makár Alajos festőművész alkotásai, amelyekből Kolozsváron nyílt emlékkiálítás. Az április végéig látogatható tárlat megnyitóján az alkotó életpályáját elevenítették fel.

Fotó: Szatmári Bence

Április végéig látogatható Kolozsváron a Makár Alajos festőművész munkáiból kedden este nyílt emlékkiállítás a kolozsvári Minerva-ház galériájában. A megnyitón, amely közel száz érdeklődőt vonzott, a nagykárolyi születésű festő (1927–1989) életpályájával és festészetével ismerkedhetettek meg az érdeklődők, a művész családtagjai is jelen voltak az eseményen. Tibori Szabó Zoltán a főként Kolozsváron és környékén alkotó művészről méltatásában elmondta,

Makár Alajos gyermekként egy sajnálatos balesetet követően, a kórházban kezdett el rajzolni, az alkotás iránti szeretete pedig továbbra is megmaradt.

A második világháború után Bukarestben kezdte el képzőművészeti tanulmányait, de hamar Kolozsvárra került, ahol Miklóssy Gábor növendékeként sajátította el a festés fortélyait. Kezdő munkáinak nagy részét megsemmisítette, csak az 1960-as évek derekától kezdődően maradtak fenn alkotásai. Első kiállítása Kolozsváron volt látható, de a Bukarestben, valamint a szülővárosában élők is megismerhették művészetét.

Fő témája az emberi lét sorsdöntő pillanatainak ábrázolása, olajfestményeket, pasztellképeket, szénrajzokat és ceruzavázlatokat készített. Legszívesebben a széki emberek mindennapjait vitte vászonra, kíváncsian fürkészte tekintetüket, cselekedeteiket;

a kiállítás fő vonulatát is ezen alkotások adják.

Makár Alajos, akinek számos csoportos és egyéni kiállításon mutatták be munkáit, az 1970-es évek derekán talált rá főművének témájára, amely fegyelmezett és mértéktartó egyéniségét ki tudta vetíteni: a székiekre. A pompás népviselet tüzes színei nem ejtik a dekoratív látvány csapdájába, hanem merész és gazdag, kontrasztokat finom átmenetekkel egységben tartó kompozícióinak uralkodó eleme az emberi méltóság és a közösség fegyelme.

A művész tájképeket és csendéleteket is nagy előszeretettel komponált, festői pályafutása harminc évet sem tartott, mégis több mint háromszáz képe maradt fenn az utókornak. Ezeknek a fele múzeumokban, művelődési intézményekben és magángyűjteményekben található, a többi a család birtokában van.

Utóbbiakból nyílt meg most az eddigi legnagyobb tárlat, amely több mint 90 alkotást tartalmaz.

Makár Alajos családtagjaitól megtudtuk, a közeljövőben Bukarestben is szeretnék kiállítani a tulajdonukban lévő műveket, valamint jövőre magyarországi bemutatót is terveznének. A kolozsvári kiállítást április végéig lehet megtekinteni a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva-termében, valamint a galéria alagsorában hétköznaponként 10 és 16 óra között. A belépés díjtalan.